Unul dintre cele mai bune show-uri de stand-up este cel al lui Chris Rock, Selective Outrage, din 2023. Dincolo de talentul său ieșit din comun, Chris Rock a devenit cunoscut și pentru palma pe care și-a luat-o de la Will Smith, când prezenta Oscarurile, pentru o glumă făcută la adresa soției acestuia. Drept urmare, lumea aștepta răspunsul său (foarte probabil și Will Smith), care bineînțeles că a venit.
„De ce nu ai răspuns la acea palmă? De ce nu ai făcut ceva în acea seară? Pentru că am părinți și sunt educat”.
Este fraza cu care eu am rămas în urma acestui show. Da, uneori la violență nu răspunzi cu violență, uneori nu te cobori la nivelul glodului uman doar pentru a demonstra că știi și tu să înoți în rahat. Alteori o faci, dar în general este bine să nu o faci.
Educația pe care o primim acasă și pe care mai târziu în viață ne-o cultivăm face diferența între „oameni” și „lume”. Pe acest Pământ există multă lume dar puțini oameni. Ne naștem oameni dar ca să ne păstrăm umanitatea trebuie să practicăm virtuțile și să ne controlăm demonii. Depinde de noi, de comunitatea în care ne aflăm, de cei din jurul nostru, de familie, de mentorii pe care ni-i alegem și de modul în care muncim zilnic – pentru alții și pentru noi. Toate acestea contribuie la degradarea sau la îmbunătățirea noastră ca oameni. Ce facem zilnic ne urcă sau ne coboară.
Social media ne provoacă zilnic. Depinde de noi cât de mult alegem să răspundem la provocări.
Am scris acum ceva timp despre trăgace și despre cum putem să le evităm. A făcut vâlvă articolul la vremea lui și a generat ceva discuții în social media, unii chiar s-au supărat că s-au simțit manipulați (mă rog, chiar și așa, depinde de tine ca om dacă te lași sau nu manipulat). Însă lucrurile nu s-au schimbat – algoritmii au rămas la fel, tot conținutul ce polarizează oamenii și îi învrăjbesc este promovat, tot mizeriile conspiraționiste ies în față. Drept urmare, depinde de noi ca oameni să înțelegem acest lucru și să evităm escaladarea unor tâmpenii.
Însă acest lucru nu se întâmplă. Sunt absolut siderat că indivizi ce par culți – oameni cu școală, cu facultate, cu ceva cărți citite, de ăia care activează pentru inițiative politice moderne – sar în discuții online direct la beregată cu atacuri ad hominem, jigniri, acuze, insinuări. Factorul „civilizat” dispare dintr-o dată, iar vajnicul inginer/ doctor/ economist/ sales director devine un mic Șoșoacă isteric. Și da, există tentația de a răspunde direct și ciobănește, de a te coborî la nivelul glodului acelui individ. Însă dacă alegi să te cobori acolo, te murdărești și tu și începi să miroși urât. Și la câți bani dau pe parfumuri, ar fi păcat.
Calitatea discuțiilor s-a dus în cap.
Cumva calitatea talk-show-urilor de la televizor a influențat calitatea dezbaterilor din online. Tanti Aglaia și nea Ghiță din Răscrăcații de Sus apar cam în orice dezbatere inteligentă, unde cel care postează s-ar putea sau nu să aibă dreptate. În loc ca argumentele să fie tehnice, juridice sau legate de postare, rapid se coboară în glodul acuzațiilor – „scrii mizeria asta ca să obții mai multe like-uri”, „iei apărarea femeilor ca să obții sex”, „ești un șpăgar”, „ești gras” etc.
Logic că tentația este să iei lopata digitală și să faci cam ce-a făcut bunicul tău cu rușii în ofensiva din ’41, dar îți amintești că exact ca în cazul lui Will Smith, ai părinți și ești educat. Mai realizezi că nu orice bătălie merită dusă, că lumea este proastă și că mai bine îți petreci timpul cu oameni care au ceva educație în spate și care nu put a imbecilitate.
Educația nu înseamnă doar cărți citite, înseamnă să trăiești valorile pe care le-ai învățat.
Printre cei mai ticăloși oameni din lume se regăsesc oameni educați – Marx, Engels, ăia de la școala de la Frankfurt, ăștia care le inoculează studenților marxism-leninism șamd. Nici doamna Șoșoacă nu este vreo străină de carte. Lepre citite despre care nu poți spune „băi, Marcele, ne despart niște biblioteci, marș de-aici”. Educația înseamnă să citești, să înțelegi, să aplici și să promovezi valori și virtuți.
Înseamnă să îți crești copiii în spiritul valorilor și a virtuților și să le transmiți destule cunoștințe ca să lupte cu viciile. Să fie buni și să nu fie răi. Și să înțeleagă că ura niciodată, dar niciodată nu a rezolvat altceva în afară de a provoca suferință și durere.
Iar dacă după ce citești acest articol tot te simți cocoș sau pupăză și vrei să bagi olecuță de isterie, fii drăguț(ă) și dă cu încredere block.
1 comentariu Adaugă comentariu
Știu doar din auzite de palma respectiva ,dar nu știu nimic despre context și nici despre ce a zis omul despre soția ăluia ! Orice ar fi zis despre soția ăluia ,dovedește contrariul, lipsa de educație !