Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Cine se ocupă de copil?

Hint: nu doar ea

Articol din categoria: General

Suntem în cea de-a treia vacanță din această vară, într-un resort cu mulți români (OK, majoritatea) și mă uitam la o masă unde un copil mic plângea și un domn, de la aceeași masă (probabil tatăl) se uita la el și se uita disperat spre ușă, așteptând să apară mama copilului. Vine mama cu fratele celui care plângea, cu mâncarea de la all inclusive, se ocupă de copilul mic, all good. One happy family. O oră mai târziu, la bar, mama stătea cu cei doi copii (cel mic în brațe) să ia de băut pentru toți. Bărbatul stătea la masă, pe telefon.

Ce înseamnă responsabilitatea de tată?

Are Jimmy Carr, în ultimul său special pe Netflix, o glumă ce zice că principala realizare al unui tată este că nu a plecat. Din păcate, cam așa gândesc mulți conaționali de-ai noștri, lucru ce duce la creșterea copilului de două persoane de același sex: mama și bunica.

Responsabilitatea de tată este să preiei din greul uriaș dus de mamă. Mama trece prin depresie post-partum, corp schimbat, schimbarea completă a tabieturilor etc. Nu poate ridica lucruri, nu poate căra lucruri. Cele mai simple activități devin chinuri atroce pentru mamă. Și datoria partenerului este să preia cât mai mult din încărcarea mamei.

Copilul trebuie hrănit, adormit, legănat, liniștit, iubit. Mama trebuie și ea să doarmă. Copilul trebuie dus la medic dacă este cazul, trebuie să i se facă vaccinurile, trebuie să fie monitorizat.

Mai târziu, rolul tatălui este crucial în dezvoltarea copilului, indiferent dacă acesta mai este sau nu partenerul mamei. Copilul are nevoie de susținerea și îndrumarea ambilor părinți biologici…

Ce înseamnă responsabilitatea de bărbat?

Am fost într-un concediu cu familia noastră plus nepoatele mele și mama lor, mamă singură. Fac aici o paranteză: pentru o mamă singură lucrurile sunt mult mai grele, deci bărbații care se hotărăsc să devină partenerii lor, trebuie să înțeleagă că trebuie să preia noi datorii – nu doar finanțare, transport sau sex. Nu înțeleg asta? Atunci să nu îi irosească timpul, timpul este un pic pentru o mamă singură.

Revenind, eram în concediu. Am cărat, am dus, am vorbit cu nepoatele mele, am intrat cu ele și individual cu fiecare în apă, încercând să nu le fac să simtă atât de mult lipsa tatălui. Am discutat probleme complexe, inclusiv de etică, mai ales când mama, obosită, se ducea să se odihnească. Le-am luat în brațe, încercând să aduc puțină fericire.

Datoria bărbatului ce se află lângă o mamă singură este să o ajute în viața ei alături de copii. Fără să crâcnească, fără să facă caz de asta. Do your duty.

Bărbații au datoria să acționeze.

Era odată Kostas, fostul meu GM, la o conferință cu mai mulți dintre noi, într-o secțiune dedicată doar anumitor clienți. Dintr-o eroare, erau și alții acolo, așa că Kostas îi atrage atenția unei colege asupra problemei. Ea remarcă că da, cam nasoală situația – lucru pertinent, întrucât ea era event manager. Așa că Kostas a tunat scurt și eficient: „ACT ON IT!”.

Bărbații eșuează să „act on it”. Nu contează că ești prieten, iubit, partener, rudă sau amic al unei mame singure. Datoria de bărbat este să act on it și să ajuți proactiv.

Copilul are non stop nevoie de ceva – când plânge are nevoie de mâncare, îl doare ceva, îl deranjează ceva, a făcut pe el etc. Cu puțină experiență îți dai seama ce este și… „act on it!”. Schimbă-l, spune-i că vine mami cu papa sau fă ceva de mâncare. Vezi ce îl doare, vezi ce îl deranjează. Act on it!

Nu te eschiva că „cine a vrut copii să aibă grijă de ei”. Așa fac băiețeii. Bărbații știu ce trebuie să facă.

Femei, nu mai tolerați băieți lângă voi care stau și se uită la copil și apoi la ușă dacă nu veniți odată. Care se plâng că îi deranjează plânsul copilului. Care nu sunt în stare să ia o temperatură și să dea un Nurofen.

Mai bine singure decât cu un copil prost crescut în plus de care să aveți grijă.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tatăl meu venea de la job și gata, el nu mai avea nici o responsabilitate față de mine sau fratele meu mai mic. Fast forward, eu devin mamă și el era mirat că soțul meu iese cu fata (apoi 2 fete) la joacă, la plimbare, la cumparături. Șocul maxim pentru el a fost când al meu soț a plecat în vacanță doar el cu fetele, el fiind profesor si având mai multe zile libere decât mine în cursul verii. Bineînțeles, după ce am fost cu toții la mare și la munte!

    21
  2. Oh, ce fain subiect. Acum o luna si ceva, tunam catre fie-mea sa nu se marite cu un roman. Sa ia un american, ca astia stiu sa se stearga la fund si fara mamitzica, nu roman, care asteapta sa i se puna in farfurie. Am mai reusit sa „stric” buna educatie data de soacra-mea (barbatu nu face nimic in casa, ca e treaba femeii), dar inca mai am de lucru.

    S-au mai facut progreste in ultimii ani, dar inca mi se spune ca „tu stai acasa’ si gata. Asta in conditiile in care am o afacere de online marketing, un caine de 50 de kile pe care eu il plimb, un copil diabetic care face si sport de performanta si conduc in medie 1500-2000 de km pe luna. Plus mancare, curatenie si alte mizilicuri femeiesti 😀

    6
    1
  3. bona filipineza. clar

    1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.