Ești fericit, pleci în mult-așteptata vacanță, bine-meritată, ai toate lucrurile pregătite, ai rezervări, bilete, bagaje, acte, ai de toate. Rămâne doar să te bucuri de vacanță, fără niciun fel de griji. Așa că vin eu și vă mai aduc câteva stresuri pe cap, că nu era destul să vă stresați doar cu posibilele întârzieri și condițiile de la destinație. Dar la sfârșit sper să vă folosească ce vă spun.
Nu îți poza boarding pass-ul.
Văd amuzat cum mulți își pozează boarding pass-ul ca să demonstreze unde se duc ei. Pe boarding pass se află o informație importantă, anume numărul de E-TKT (e-ticket). Acest număr, folosit pe site-ul companiei aeriene împreună cu numele de familie, poate duce la anularea boarding-ului sau a biletelor cu totul (depinde de la companie la companie). Pe scurt, un binefăcător îți poate lua E-TKT, vizita site-ul companiei și poate anula board-ing-ul. O să ziceți că puneți poza doar când ajungeți la destinație – și ce, nu vreți să vă și întoarceți?
Nu lăsa pașapoartele/ cărțile de identitate la recepție.
Sunt unii la recepție care vă spun să le lăsați pașapoartele sau cărțile de identitate, să facă ei formularele de cazare (obligatorii cam peste tot în lume). Sau care le pun într-un xerox și le copiază. Pașapoartele și cărțile de identitate pot fi folosite foarte ușor pentru furt de identitate, accesarea unor împrumuturi la IFN-uri (am văzut la fraude de mă doare capul), comiterea unor ilegalități (ce poate duce chiar la arestarea voastră, temporară) și așa mai departe.
Actele de identitate nu se lasă decât la autorități, în niciun caz la recepție. Niciodată.
Nu permite nimănui să copieze informațiile de pe vreun card de debit sau credit.
Când rezervi o mașină sau chiar la unele hoteluri, când ți se spune că au nevoie de un credit card pentru garantarea șederii (să nu arunci cu TV-ul pe geam), ți se solicită uneori să le dai cardul să noteze numărul cardului, data de expirare și CVV-ul. Ai aici două opțiuni:
- Nu permiți așa ceva și le explici că nu au voie să facă așa ceva. Cardul se „rezervă” în sistem prin intermediul POS-ului care fie rezervă o sumă pe card, fie permite o tranzacție viitoare care să încarce eventuale pagube pe care le-ai făcut. Dar datele din card nu se notează și nu se copiază.
- Dacă omul de la recepție este imbecil (și din păcate prea mulți sunt), le dai un card cu o sumă minimală pe el, card pe care nu îl folosești niciodată. Să încerce să facă tâmpenii cu el, succes.
Nu lași cardul niciodată la vreo recepție pentru ca datele de pe el să fie copiate.
Nu plăti taxiuri cu cardul.
Da, știu, este o binecuvântare să plătești cu cardul, dar nu plăti în țări exotice taxiuri cu cardul că vei rămâne fără bani. Fie aloci un card cu sume minimale pe el pentru astfel de plăți riscante, fie plătești cash (recomand varianta a doua). Bineînțeles, serviciile de ride sharing se exclud fiindcă plățile sunt gestionate centralizat.
În general nu plăti cu cardul în locații dubioase – taxiuri, baruri, restaurante „de familie” etc.
Verifică cazarea să nu aibă echipamente de înregistrare.
Incredibil dar adevărat, multe gazde și-au instalat sisteme de camere și înregistrare ascunse prin locuințele lor. Deși politicile Airbnb/ Booking interzic așa ceva, sunt destui care fac chestiile astea – puțini din motive de securitate, mulți din motive „intime”. Dacă vrei ca vreun dubios să nu se „bucure” de imaginile cu voi dezbrăcați/ dezbrăcate, verifică temeinic locațiile unde stați. La hoteluri nu se pune problema (sper).
Nu îți expune copiii în poze sau filmări.
Știu, copiii sunt minunați însă nu îi transformați în data points pentru algoritmi. Algoritmii pot să vadă trăsăturile biometrice ale copiilor voștri și să detecteze probleme de sănătate, să calculeze evoluția lor pentru a-i putea urmări în alte poze etc. Da, știu, tu pui poze pentru familie și pentru comunitate, că sper că nu vă monetizați copiii în poze și filmări, însă încearcă să te abții.
Dacă vrei să înțelegeți cam cât de praf le poți face viața copiilor expunându-i pe internet, urmărește acest filmuleț scurt.
Nu lucra de pe laptop din locuri publice.
Telefoanele au acum zoom 100x. Da, este foarte drăguț să stai la o terasă sau pe plajă cu laptop-ul deschis, dar ce faci tu este văzut și de vecinii tăi din spate. În plus, cu un zoom 100x, capturezi tot de pe laptop, inclusiv parole. Abține-te, ești în vacanță. Sau lucrează din cameră sau dintr-un loc unde nu ai pe nimeni în spate.
Bineînțeles, nu te conectezi la rețele wifi fără parolă. Pe cât posibil, folosește VPN.
Concluzie.
Părinții și bunicii noștri mergeau în vacanțe cu un aparat de fotografiat cu film. Pozele nu se publicau pe niciun panou, erau arătate doar celor dragi, plățile se făceau cash. Nimeni nu mergea cu ceva de lucru în vacanță, că nu prea erau laptop-uri pe atunci. Pur și simplu te bucurai de cei dragi, de natură, de soare, de atmosferă. Poate trebuie să redescoperim aceste mici bucurii.
2 comentarii Adaugă comentariu
sambata plec cu familia 2 saptamani in Spania. am salvat cuvant cu cuvant acest articol, multumesc
Legat de plata cu cardul, parcă riscurile nu există dacă plătim indirect, cu telefonul sau ceasul, din ce știu…