Am fost martor și participant în aceste zile la niște momente dramatice de imbecilitate supremă, prin online, prin presă și discuții față în față. Toate cu oameni inteligenți sau cu oameni care se pretind inteligenți, oameni care spre surprinderea mea își dădeau shutdown la creier și gândeau pur emoțional, fără să pună în balanță argumente logice. Ce s-a întâmplat?
Conferința minune.
Ieri, 7 Februarie 2024 (data este importantă), au circulat pe internetul mare o tonă de mișto-uri legate de un eveniment organizat de echipa de la juridice.ro, „Conferința de Executare Silită şi Dezvoltare Personală”. Mvai, cum sună, mvai, ce penibil, „executare silită” alăturat la „dezvoltare personală”, hai să facem mișto. Când va avea loc, ce lume va fi, ce amuzant va fi. Hei, uite, „este și un popă” (da, am citit și asta), hahaha, ce proști domle etc.
The facts.
Foarte puțini au citit însă că această conferință A AVUT LOC DEJA. Mai precis ACUM UN AN, pe 3 martie 2023. Nimeni nu s-a uitat dacă această conferință a avut succes sau nu (hint: a avut). Nimeni nu a săpat în arhivele juridice.ro, publice, să găsească vreo informație. Toți au sărit să arunce cu noroi că „mvai, ce titlu de cacao, în bula noastră niciodată cineva nu ar face așa ceva”. Da, în bula noastră elitistă, am ratat o dată scrisă clar pe banner-ul evenimentului.
Cât despre „este și un popă”, popa are un doctorat „magna cum laude”, a scris vreo 50 de cărți în teologie, a lucrat la peste 300 de studii, articole, prefețe, recenzii, are certificări de project management, risk management, quality management și este conferențiar universitar. Lucruri publice de altfel, la trei taste și un click distanță, dar atât s-a putut.
The background facts.
Juridice.ro organizează foarte multe conferințe pentru avocați, juriști, procurori, judecători etc. O nișă pe care ei lucrează foarte bine, de mult timp, chinuindu-se să atragă parteneri și participanți. Și se descurcă chiar bine, îi urmăresc de mult timp. Dar cum ar putea să organizeze o conferință pe tema „executare silită ȘI dezvoltare personală”? Sună ciudat? O, da! A venit lumea? O, da!
De ce? Fiindcă și cei enumerați mai sus sunt oameni și au nevoie de dezvoltare personală, de mesaje „pă pozitiv”, de susținere, de cunoștințe în domeniu. Dar mvai, de ce „un popă”? Fiindcă ghici ce, mai sunt și (majoritar) religioși, creștin-ortodocși printre ei. Așa cum cei din bula mea se duc prin Ubud, Tailanda, India să se regăsească, să se purifice intrând într-o apă în care au intrat alte câteva zeci de mii de cetățeni cu igienă necunoscută, așa și ei se simt bine ascultându-l pe Prof. Dr. Necula, preot ortodox. Este ceva de condamnat? Nu știu, ați fost la conferință ca să ascultați și să aveți un punct de vedere? Mnope, dar ați râs bine.
Îngrijorarea.
Aceste derapaje de logică, în care oameni de la care nu te aștepți să o ia pe ulei dar se duc învârtindu-se, mă îngrijorează. Așa cum a spus o prietenă, vorbim de „ăia buni” care se comportă fix ca conspiraționiștii auraro-șoșocari în astfel de momente. Fără să cerceteze, fără să sape, fără să se documenteze minimal se erijează în judecători ce emit sentințe. Nu prezintă un context al faptelor, nu cercetează o realitate, puncte de vedere diferite, opinii. Ai văzut poza la X, prieten? Sigur are dreptate, voi da și eu share să călăresc valul de venin.
Măcar acum, în al treisprezecelea ceas, să nu plecăm pe fente și să avem „gândire critică”, un termen pe care îl aud la nu știu câți telectuali care habar nu au ce înseamnă.
2 comentarii Adaugă comentariu
Harneală. Harneli. Conferințele de genu’, adică, sunt să îndeplinească unii o fișă (foaie) de dosar pentru KPI. Să ne prefacem că facem pe next level, stil românesc proletcultist, stahanovist.
Cum este să scrii „50 de cărți și 300 de studii, articole, prefețe, recenzii[…]” despre ceva ce nu îi poți dovedi existența? 🙃🤣
A, stai — tot despre 🤑🤑🤑 e vorba, „formare profesională”, bani în plus, ălea ălea 😆
Este important sa nu ne lasam amagiti de aparente si sa cautam mereu informatii clare si credibile, sa ne formam propriile opinii in loc sa sarim la judecati si sa-i criticam pe altii fara argumente solide. Prezenta IQ-ului nu este suficienta, trebuie sa folosim si EQ-ul (inteligenta emotionala) pentru a putea analiza situatiile intr-un mod obiectiv si sa fim deschisi la perspectiva si argumentele celorlalti. Nimeni nu este imun la aparitia unor momente de „imbecilitate suprema”, dar e important sa ne recunoastem greselile si sa fim mai atenti data viitoare.