Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Turismul românesc nu are nicio șansă

Dar are tupeu

Articol din categoria: HORECA, Travelogue

Am fost în cea de-a doua vacanță în acest an, în Bulgaria, după cea din Grecia. Știu, nimic spectaculos, nu tu un Cancun, o Maldivă ceva – vin și alea la momentul potrivit. Mai are anul zile… Revenind, în urma celor două vacanțe mi-am dat seama că litoralul românesc nu are absolut nicio șansă.

Grecia.

Noi suntem turiști mai pretențioși, care după atâția ani de muncă vrem să avem experiențe premium (plătind pentru ele, bineînțeles). Anul trecut am fost la un resort în Creta, drept urmare am ales fix aceeași destinație în acest an. Cu această ocazie ne-am convins că Grecia nu are nicio treabă cu turismul premium sau cu ceea ce înseamnă all-inclusive. În Grecia mergi la hotelașul sau apartamentul sau casa gazdei, bei și mănânci prin taverne, te arunci în acele minunate ape albastre și verzi. Este absolut perfect, așa trebuie experimentată Grecia. Greșeala noastră a fost să presupunem că se va menține calitatea – total greșit, într-un an s-au făcut varză.

Însă ca preț – drum, transport, asigurări, cazare, masă – am plătit cu 30% sub România la un resort similar dar cu o calitate mult scăzută, să zicem Novum by the Sea.

Key learnings: pentru Grecia vom rezerva ceva drăguț prin Ciclade unde vom lua plajele la rând. Da, nu există aqua parks, piscine sau alte chestii, dar există niște plaje absolut minunate. Și poate își învinge cineva răul de mare și ieșim cu bărcile prin larg.

Bulgaria.

Am citit la Iulia (vă sfătuiesc să o urmăriți pentru cele mai bune sfaturi legate de turism în Bulgaria) că Hyatt și-a lansat un nou resort la Nisipurile de Aur, așa că am rezervat un apartament acolo. Prețul cu 30% mai jos comparativ chiar cu Grecia. De data asta am avut șoc după șoc. În primul rând, am fost pampered ca niciodată – efectiv stăteai și primeai chestii. După masa îți aduceau în cameră apă și dulciuri. La plajă veneau să te întrebe ce mai vrei (totul era all-inclusive). Șapte piscine mi se pare, cu tot cu cele interioare. Centru de distracții pentru copii. Efectiv uriaș însă manage-uit excelent, cu procese și proceduri clare, eficiente. Sigur, nu totul funcționa perfect, dar am avut un șoc cultural.

Al doilea șoc? 90% dintre turiști eram români. Români cu familii, super OK, nu de ăia care scuipă semințe sau bagă manele (într-o zi un băiat a scos o boxă și mă pregăteam de „here we go”, dar a pus muzică lounge). Entertainerii vorbeau româna, meniurile erau în română, instrucțiunile erau în română.

Al treilea șoc? Drumul: eu eram obișnuit cu o Bulgarie agresivă, un drum greu presărat cu gabori ce abia așteaptă să te oprească să te întrebe dacă ai becuri de rezervă. Am condus cu 90km/h cu cruise control, nu am fost depășit, nu a trebuit să depășesc, am mers pe autostrada lor cu 140km/h, după 5h de condus am ajuns fresh.

Înapoi în România.

Anul trecut am scris acest articol sperând că se schimbă ceva. Lucrurile s-au înrăutățit. Litoralul este gol. Delta este goală. Bineînțeles, cauzele sunt întotdeauna altele – război, inflație, eColi, caniculă etc. Niciodată serviciile, proasta calitate a produselor, prețurile mari, drumurile proaste.

În opinia mea, turismul românesc suferă de următoarele probleme:

  • Management prost și lipsa instruirii angajaților.
  • Lipsa digitalizării și implicit a proceselor și procedurilor (SOPs – Standard Operating Procedures).
  • Lipsa producătorilor locali și a experiențelor turistice conexe (excursii, degustări etc); de exemplu, la munte producătorii locali de brânză și-au deschis pensiuni și nu prea mai au animale.
  • Lipsa infrastructurii.
  • Imaginea proastă a turismului românesc (susținută bineînțeles de experiențele proaste).

Și totuși, sunt hoteluri foarte mișto în România. Iată o listă aleasă de mine:

  • Hotel Privo Târgu Mureș
  • Kristal Hotel Focșani
  • Hotel Hanul Fullton Cluj
  • Ramada Oradea
  • DoubleTree by Hilton Oradea
  • Hotel Kronwell Brașov
  • Hotel QOSMO Brașov
  • Hotel Internațional Iași
  • Hotel Unirea Iași
  • Ursa Mică Glamping Resort
  • Transylvanian Inn, Bran

Dar acestea sunt excepții, în rest Dumnezeu cu mila. Nu ai cum să „încerci” experiențe când la orice locație nouă mergi cu inima strânsă așteptându-te să pățești ceva – o notă supraîncărcată, o ceartă cu personalul, camera nasoală, mâncare stricată etc. Nu ai cum. Nu ai cum să mai faci turism fără digitalizare, fără SOPs, fără monitorizarea calității, fără a lua în considerare feedback-ul clienților.

Nu ai cum să dai din umeri când ești întrebat de ce preferă românii să facă niște sute de km în plus ca să meargă fix la aceeași mare dar în țara vecină. Efectiv nu ai cum.

Turismul românesc nu are nicio șansă. Păcat de playerii buni din industrie care suferă din cauza tuturor nemernicilor care au distrus turismul românesc. Eu nu voi călca în acest an pe litoralul românesc, probabil nici la anul. Deși în acest an aș fi avut posibilitatea de a sta într-un apartament chiar foarte mișto, dar nu. Nu vreau să mă mai enervez pe banii mei.

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu am călătorit prea mult în România, însă am fost de câteva ori în zona Harghita și Covasna și acolo e frumos.

    Am fost de câteva ori la Balvanyos și mi se pare un hotel foarte fain, civilizat și administrat ca la carte.

  2. #2 Comentariu nou

    Știți cum se zice în bisnis, „dacă tu crezi că poți [mai bine], fii tu schimbarea pe care o vrei.”

    1
  3. De litoral nu spun nimic că oricum este jale în toate stațiunile când vine vorba de raport calitate-preț. Totuși, alte zone ale țării parcă stau mai bine ca litoralul. Ultima dată am fost la Wolkendorf Hotel și chiar a fost bine.

  4. #4 Comentariu nou

    Am salvat lista ta de hoteluri sa incerc si eu cand vin in Romania. Pana acum am fost doar intr-unul (Hotel Kronwell Brașov) si iti dau dreptate, este intr-adevar un hotel foarte frumos cu servicii de calitate (sau era acum 5 ani cand am fost). Insa sa-mi fie cu iertare, dar pretul/noapte la acest hotel nu e chiar o nimica toata, La 150 eur/noapte e cam 50% peste medie.

  5. Mulțumesc pentru sfaturi!
    Dacă este potrivit și pentru condițiile familiei noastre (soția folosește un scuter electric sau cărucior electric pentru deplasare), vom testa și noi acele cazări.
    Noi în ultimul timp mergem la hotelul Laguna din Mangalia (aflat pe plajă, preț bun, pljă privată cu șezlonguri incluse în preț, apă mică pe o distanță mare, camere mai mult decât decente).
    Din păcate Mangalia mi se pare |țara bordurilor și a scărilor”. 🙂

  6. #6 Comentariu nou

    Confirm pentru hotelurile Internațional Iasi și Kronwell Brașov – sunt la superlativ, și prima opțiune când am deplasări în orașele respective. Pot să adaug la listă hotelul Mandachi din Suceava, dacă aveți drum pe acolo.

  7. ma bucur ca apare si Focsani-ul cu ceva fain si frumos insa din pacate e singurul loc ok din oras si din zona.. in rest, lasa de dorit de la drumuri pana la piete, parcuri, cladiri.. ps. anul viitor si noi ne-am rezervat la palm beach hotel, 4 nopti all inclusive la super pret, clar peste ce se gasea la banii aia in Romania din pacate

    1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.