Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

O noapte magic─â

de la libertate la s─ârb─âtoarea asupririi

Articol din categoria: General

Pentru mine cel mai frumos campionat mondial de fotbal a fost Italia ’90 (da, sunt at├ót de b─âtr├ón). Sunt foarte subiectiv c├ónd spun asta, din mai multe motive: a fost primul campionat mondial pe care l-am privit aproape integral (├«n anii 90 nu prea aveai la ce s─â te ui╚Ťi la TV), a fost primul campionat mondial de dup─â Revolu╚Ťie, ├«n libertate (libertatea dat─â de infractorul Iliescu ╚Öi de infractorul Roman, dar ori╚Öic├ót), a avut cel mai frumos imn al unui campionat – Un’Estate Italiana. La 22 de ani de la acel campionat, ├«nc─â ├«i mai ╚Ötiu versurile…

A fost primul campionat la care am v─âzut o echip─â a Rom├óniei ├«ntr-o form─â bun─â. ├Äncepea era ÔÇ×genera╚Ťiei de aurÔÇŁ ╚Öi a nop╚Ťilor petrecute pe str─âzi pentru celebrarea victoriilor Echipei Na╚Ťionale de Fotbal a Rom├óniei. Erau anii ├«n care FRF ╚Öi LPF nu ├«nv├órteau ├«nc─â milioane de dolari pe sub m├óini ce ├«ncercau disperate s─â mai scape de noroiul de sub unghii.

Ma voglio viverla cos├Č quest’avventura

Pentru cei care am urm─ârit campionatul mondial de fotbal din 1990, ├«ntreaga experien╚Ť─â a fost o aventur─â. Te puteai uita c├ót vrei la televizor, la toate meciurile de fotbal, le puteai discuta, puteai s─â ╚Ťipi, s─â te bucuri, s─â pl├óngi, s─â suferi. Pare SF, dar p├ón─â ├«n 1990 dac─â te str├óngeai ├«n grupuri mai mari de 3-4 persoane ap─ârea un mili╚Ťian care te ├«ndemna s─â circuli. Vedeam spectacol de deschidere, artificii, culori, multe culori. Pentru cei obi╚Önui╚Ťi cu griul comunist, explozia de culori din Italia era o poveste.

Notti magicheInseguendo un goalSotto il cieloDi un’estate italiana

Prima var─â de libertate dup─â un Decembrie ├«ns├óngerat. R─ânile erau deschise, comuni╚Ötii lui Iliescu pres─ârau sare peste ele, tragicele evenimente din 13-15 Iunie aveau loc fix ├«n mijlocul campionatului. ╚śtiam c─â este grav ce se ├«nt├ómpl─â la Bucure╚Öti, nu aveam dec├ót 10 ani (╚Öi eram fan Ion Ra╚Ťiu, aveam ╚Öi o insign─â cu Ion Ra╚Ťiu Pre╚Öedinte) dar din limbajul de lemn al prezentatorilor TVR ├«n╚Ťelegeam c─â are loc o tragedie. Griul acestei tragedii na╚Ťionale era cumva contrabalansat de culorile ╚Öi de magia campionatului italian, unde sear─â de sear─â ne str├óngeam s─â urm─ârim fotbal ╚Öi libertate.

├Äntre timp multe milioane, zeci de milioane, sute de milioane au ├«nceput s─â curg─â prin buzunarele celor de la FIFA ╚Öi ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â, prin jeburile m├órlanilor d├ómbovi╚Ťeni de la LPF ╚Öi FRF. Concesii, combina╚Ťii, corup╚Ťie, sp─âlare de bani, totul a condus spre Campionatul Mondial din Qatar. Drepturi ale omului ├«nc─âlcate, sclavie, interdic╚Ťii dup─â interdic╚Ťii. Un campionat ce s─ârb─âtore╚Öte asuprirea omului de c─âtre om, discriminarea pe baz─â de sex, orientare sexual─â, religie, cast─â. Fotbalul, un sport ce ar trebui s─â ne uneasc─â pe to╚Ťi indiferent de religie, sex, orientare sexual─â, na╚Ťionalitate etc, a ajuns s─â ne dezbine.

├Än Qatar, magia fotbalului devine un truc jenant al unui ╚Öarlatan b─âtr├ón. Nu, nu m─â voi uita la niciun meci de la acest campionat. Nu pentru a schimba vreo statistic─â, ci pentru c─â ├«mi este sc├órb─â s─â v─âd kitch-ul qatarez ce ├«ncearc─â s─â ascund─â toate nedrept─â╚Ťile. Timpul meu poate fi investit mai bine.

├Än inima mea este o var─â italian─â…

2 comentarii Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    O mica rectificare, 32 de ani.

  2. #2 Comentariu nou

    „La 22 de ani de la acel campionat, ├«nc─â ├«i mai ╚Ötiu versurileÔÇŽ” – 32 ­čÖü

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.