Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Culcă-te, române!

Oameni suntem

Articol din categoria: Politica

Văzând eroismul armatei ucrainene în fața buldozerului sovietic (este important să înțelegem faptul că armata de invazie este una pur sovietică, aveau și steaguri cu secera și ciocanul), nu ai cum să nu te întrebi ce va face armata română sau politicienii români în cazul în care ne trezim cu „davai ceas” pe străzi?

Fără a mă erija într-un expert militar, părerist de Facebook cu blog în dotare sau „columnist” de ocazie, nu este foarte greu să deducem că prea bine nu ne-ar fi. Este destul să ne folosim logica pentru a vedea că suntem în ceasul al 13-lea și încă dormim un somn dulce.

Capul plecat sabia nu-l taie.

Nu urăsc nimic mai mult pe lumea asta decât această expresie de slugărnicie dâmbovițeană vomitată de atâtea ori de reprezentanți de seamă ai acestui popor, într-un fel sau altul. Istoric vorbind, această concepție a dominat istoria tuturor celor trei popoare care au alcătuit poporul român: ardeleni, vlahi, moldoveni. În tânărul Regat al României, ocupat de trupele germane, generalul Berthelot a fost cel care a insistat pe lângă Brătianu să declare din nou război Germaniei pentru a garanta locul României la masa negocierilor. Veneau trupele aliate, iar Berthelot și-a dat seama că este unica șansă a Regatului României să obțină ceva la negocierile de pace. Conform istoricilor, Brătianu s-a codit, dar Berthelot l-a convins. Fără Berthelot, România nu ar fi existat (nici măcar) în granițele actuale.

Dar luați teritoriile, de ce îndreptați armele spre noi, oameni suntem, cum să ne certăm?

Cel mai rușinos moment al României și al politicienilor români este pierderea Ardealului de Nord și al Basarabiei fără niciun glonț tras. Citind cartea „Sociologia proastei guvernări în România interbelică” a sociologului Bogdan Bucur, carte ce cuprinde inclusiv fotocopii ale documentelor semnate ale vremii, nu ai cum să nu fi cuprins de furie. Avem de toate în perioada interbelică – corupție, cleptocrație instituțională, trădare, alegeri măsluite. Totul culminând cu cedarea teritoriilor României Mari fără niciun glonț. Capul plecat sabia nu l-a tăiat, iată!

Corupția a făcut praf armatele române.

Nu o dată ci de cel puțin două ori: în primul război mondial și în al doilea război mondial. De fiecare dată armata română a fost surprinsă slab pregătită. Deși în ambele cazuri România a fost statul agresor ce a intrat pe teritoriul altor țări. Că apoi au apărut eroii și comandanții iscusiți ce și-au salvat oamenii, asta este altceva. Istoric, în ambele conflagrații mondiale Armata Română a intrat nepregătită. Rezultatul a fost tragic: un număr uriaș de victime, raportat la populația țării.

Cum stăm la ora actuală?

Păi în țara vecină României are loc un război. Când scriu acest articol, există deja amenințări voalate la adresa României. O fi România membră NATO, dar până să vină armatele NATO, armata română este NATO. Uităm acest lucru extrem de important! Este greu de înțeles de ce România, care a dedicat 2% din PIB apărării Patriei, iese la înaintare cu o dotare extrem de slabă bazată pe tehnică de luptă veche de zeci de ani. Un MIG 21 pilotat probabil și de bunicii unor cititori se prăbușește, iar elicopterul trimis să investigheze se prăbușește și el cu tot cu echipajul de salvare. Această tehnică de luptă ar trebui să apere un eventual front Estic al Alianței.

Îl admirăm pe Zelensky, dar ne așteptăm să ne apere tot el de Ivan.

Stăm zilnic și urmărim știrile din Ucraina, pe toate canalele oficiale și neoficiale – știri TV, știri online, Facebook, LinkedIn, Telegram, Viber – și ne bucurăm ca proștii când vedem tehnică de luptă rusească făcută harcea parcea, când vedem curajul populației din orașele ocupate ce iese în stradă în ciuda gloanțelor trase de soldații ruși. Plângem când vedem tragedia umană din acest război nedrept, cu sate și orașe rase de pe suprafața pământului. Ne-am mobilizat extraordinar să ajutăm refugiații din țara vecină, semn că am înțeles foarte bine prin ce trec. Însă așteptăm ca ucrainenii să ducă greul acestui război. Curg părerile pe Facebook ale curajoșilor ce se jură că nu vor lupta în caz de deranj, că vor fugi, că de ce provocăm Rusia, curajoși ce tremură la primul mesaj mai dur al agresorilor. Genul ăla de oameni care se dau jos din mașină în trafic să se ia la harță cu vreo conducătoare auto, și care când te dai jos la ei încep să schelălăie că ei voiau doar să îți reproșeze verbal, nimic fizic.

Și totuși, suntem la fel de nepregătiți ca în ultimele două conflicte mondiale.

Când jihadiștii au montat bombe artizanale pe marginea drumurilor în Irak și Afganistan, TAB-urile românești s-au transformat instant în conserve. Americanii au creat vehicule speciale rezistente la astfel de atacuri, ai noștri și-au trimis în continuare soldații la moarte în conservele alea sinistre. Așa cum sunt trimiși piloții români în MIG-urile alea obosite sau în elicoptere PUMA reșapate. Avem o armată plină de generali de carton, în care singura rază de speranță pare a fi experiența batalioanelor române ce au făcut stagii în teatre de război.

Politicienii de astăzi și-ar pune poza cu Putin pe birou, dacă și-ar menține privilegiile.

Dacă este să căutăm un Zelensky printre politicienii români, nu vom găsi. Asta ne este clar tuturora. La fel cum ne este clar că actuala clică politică ne-ar trăda în doi timpi și trei mișcări dacă s-ar trezi cu „davai palton” pe străzi. Ah, nu credeți? În Primul Război Mondial, când Bucureștiul a fost ocupat de trupele germane, politicienii care au rămas ce credeți că au făcut? Întrebați-vă ce au pățit după ce Bucureștiul a fost eliberat.

Imnul României este „Deșteaptă-te, Române!”. Îl cântăm, îi știm versurile, dar suntem prea analfabeți funcțional pentru a le înțelege. Astăzi stăm sub amenințarea unui război, poate scăpăm. Dar mâine? Suntem pregătiți pentru mâine?

11 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    F you si parerea ta de a ne trezi. Nu vezi ca nu vrem da fim treziti? In Poiana e untold de iarna si dupa e untold de vara la constanta si dupa e Untoldu adevarat. Lasa ne cu realitatile tale. Sau… 🙁

  2. #3 Comentariu nou

    Nu știu dacă ai făcut armata obligatorie, dar și așa, cu legea în mână dacă te cheamă, veți vrea să moară pentru generalii de carton, chestorii, diplomații, și alții, încuscriți & nășiți între ei, cu rudele lor opulente?

    3
    10
    • Nu mori pentru aia, mori pentru tara ta, pentru ca rudele sa nu fie batute fara motiv, violate, sau furate si apoi omorate, ci sa poata merge libere la scoala, sau munca, sau in vacante fara griji. Lasa FB si dezinformarile si gandeste pentru familia ta. Sunt sigur ca peste tot e coruptie, pana si in Ucraina, dar ala a fost probabil ultimul lucru la care s-au gandit cand au hotarat sa se lupte cu rusii care i-au invadat.

    • #5 Comentariu nou

      Adevarat, mori dar macar nu iti mai stii rudele batute si violate chit ca multe dintre ele chiar ar merita asta. Care e diferenta intre a fi „erou mort” si a fi las? Daca esti las isi vezi rudele futute de rusi, daca esit nu ti le mai vezi. Du-te tu nene si lupta pentru bode si pentru iorgulescu. Prefer sa ma futa rusii in cur decat sa mor.

    • #6 Comentariu nou

      @cartus

      Vezi că ești bătut în cap? 😀
      „Mori pentru țară”, „Mori dar știi că ai tăi nu sunt x, y, z” –– Mă ciocoflendere, tu nu te-ai trezit că nu rezolvi nimic, nimic-nimic, dacă mori pentru ai tăi – în loc să trăiești pentru ei? Asta în primul rând.
      În al doilea rând, în afară de organe sexuale & frustrări sexuale, presupunând că mai poți judeca pe cont propriu & nu pe zeflemelele aruncate de direcția măsurării/monitorizării a opiniei publice, altceva nu găsești?

      Îmi place cum ignori miezul problemei, să mori pentru nomenclaură și generali, ofițeri, și neamurile lor bogate & în sistem, iar mă-ta cu nevastă-ta și fii-ta să-ți plângă la mâna rece.
      Dobitocule.

    • Deci nu e chiar poveste aia cu comentacii rusi… privet fraiere. Putina istorie daca stiai, aia care au murit in trecut in razboi nu au facut-o pentru generali sau diplomati, ci pentru familie, tara si libertate. Daca toti romanii gandeam ca tine, acum vorbeam turca, in cel mai bun caz. Idi nahui Ika

    • #8 Comentariu nou

      Daca toti romanii gandeam ca tine, acum vorbeam turca, in cel mai bun caz.

      Se vede că ai chiulit de la orele de istorie, să bei cu gașca sau să te plimbi aiurea prin oraș. Ce remarcă prostească, vai de tine corporățelule…

  3. #9 Comentariu nou

    Bun, situația este de cacao, dar cât de cacao ?

    Ma refer aici la paragraful cu dotarea armatei romane, fără a preciza sursa de unde va informați, acest paragraf este doar o opinie, care nu este marcată ca atare.

    Ati putea sa precizați sursele de unde valuation inforamtiile?

  4. #11 Comentariu nou

    Tudor, cam toate razboaiele au acelasi pattern. Mor multi nevinovati atat militari combatanti cat si civilii care nu au avut sansa de a pleca din fata tavalugului.
    Vinovatii sunt cei care acum 28 de ani la Budapesta si-au asumat niste angajamente care acum sunt ingropate adanc de semnatari pentru a justifica acest razboi.
    Imi pare rau de victimele ambelor parti dar eu si familia mea trebuie sa ne protejam, nu prin neimplicare ci printr-o balansare pshihica in fata dezechilibrelor care ne inconjoara.
    Le dorim succes celor 2000 de generali români in actiunile viitoare…amin!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.