Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Problema paturilor la ATI

Explicată ca pentru analfabeți funcțional

Articol din categoria: pandemie

Am văzut mulți anti-vaxxeri săptămânile acestea vociferând că nu sunt paturi la ATI, că nu sunt operați pacienții ce suferă de alte boli, asta pe lângă obișnuitele oculte, reptilieni, otravă în ac, dictatură medicală etc. Drept urmare, vin în ajutorul lor pentru a le răspunde pe limba lor la câteva probleme pe care le ridică (da, știu, dacă făceau școală puteau face și ei acest raționament, însă astăzi sunt fiert pă fuflet).

De ce se spune că nu sunt paturi de COVID când avem peste 120.000 de paturi de spital în România?

Răspuns: când aduci un bolnav infectat de COVID-19 într-un pat, tot salonul trebuie să fie doar de bolnavi COVID-19. Și de fapt nu doar salonul ci toată secția. Chiar aripa spitalului, cu circuit de intrare, ieșire. Medicii care lucrează pe secțiile de COVID-19 nu pot face altceva, dintr-un simplu motiv: riscă să infecteze alți pacienți. În plus, ei se echipează cu un echipament special ce nici măcar nu le permite să meargă la toaletă. Deseori ei poartă Pampers de adulți. Și aceștia sunt medicii pentru bolnavii ce nu au nevoie de ATI care sunt ținuți sub observație. De asemenea, medicii de pe aceste secții trebuie să treacă des pe la paturi să vadă că starea pacientului nu se deteriorează. Fiindcă deteriorarea are loc brusc și atunci trebuie să fii pe fază. Nu există că treci de câteva ori pe zi în vizită pe la bolnavi. Ești „on” tot timpul. Drept urmare, nu există să iei „câteva paturi” dintr-o secție pentru bolnavii de COVID-19. Iei secția.

Dar ce se întâmplă cu spitalele mobile care s-au tot construit și care au fost puse la dispoziția autorităților?

Păi simplu: unele sunt folosite, unele nu. Unele nu fiindcă nu sunt medici. Nu vorbim de medici de infecțioase, ci de medici în general. Medicii menționați mai sus nu sunt nici ei medici de infecțioase, sunt medici mutați de pe alte specializări – interne de exemplu.

De ce se spune că nu sunt paturi de ATI și că 1600 este limita? România are 4000 de paturi de ATI totuși!

Sunt mai multe cauze aici:

a) autorităților li s-a rupt;

b) mai mor oamenii și din alte cauze nu doar COVID-19;

c) nu există personal medical suficient.

La punctul a) și cei pro-vaccin și anti-vaxxerii sunt de acord cu concluzia: autorităților chiar li s-a rupt. La punctul b) – România este o țară bolnavă. Obezitate, boli de inimă, diabet, hipertensivi – avem de toate. Multe infarcte, multe AVC-uri. Multe accidente pe șoselele patriei. Cu toții „consumă” paturi de ATI. România era oricum maxxed-out pe zona de urgențe, acum este în colaps. La punctul c) treaba este simplă: nu avem destui medici de infecțioase care să se ocupe de bolnavii de COVID-19 aflați la ATI. Nu există destule asistente. Precum spuneam, multe secții au fost reconvertite și medici ce făceau alte specializări, gen interne, au făcut COVID-19. Mama mea s-a pensionat după ce timp de un an a vindecat bolnavi de COVID-19, ea fiind medic primar internist. Câți medici credeți că a produs sistemul medical între timp? Câte asistente? Cât personal medical? Chiar dacă am importa mâine 10.000 de paturi ATI, nu ar fi cine să se ocupe de ele.

De ce se amână operațiile ce nu sunt urgente? Oamenii aceia vor muri!

Da, așa este. Numărul victimelor indirecte ale pandemiei de COVID-19 este cu mult mai mare decât numărul celor care mor de COVID-19. Nu s-au tratat tumori, boli degenerative, diverse boli cronice. Precum am spus mai sus, medicii care tratau aceste boli au fost „reprofilați” pe COVID-19. O parte dintre ei s-au îmbolnăvit de COVID-19. O parte dintre ei chiar au murit. Pur și simplu nu mai avem medici, și nu doar pe COVID-19. Ci în general, nu mai sunt medici.

Vaccinați-vă. Este cam singura opțiune în acest moment. Înainte de COVID-19, dacă te îmbolnăveai de ceva, fugeai de spital căci știai de la #COLECTIV și de la #Hexipharma starea spitalelor românești. Ce credeți că s-a schimbat între timp? Suntem pe cont propriu. Măcar să facem ce ține de noi ca să trecem de această perioadă.

Vaccinați-vă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.