Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Problema paturilor la ATI

Explicat─â ca pentru analfabe╚Ťi func╚Ťional

Articol din categoria: pandemie

Am v─âzut mul╚Ťi anti-vaxxeri s─âpt─âm├ónile acestea vocifer├ónd c─â nu sunt paturi la ATI, c─â nu sunt opera╚Ťi pacien╚Ťii ce sufer─â de alte boli, asta pe l├óng─â obi╚Önuitele oculte, reptilieni, otrav─â ├«n ac, dictatur─â medical─â etc. Drept urmare, vin ├«n ajutorul lor pentru a le r─âspunde pe limba lor la c├óteva probleme pe care le ridic─â (da, ╚Ötiu, dac─â f─âceau ╚Öcoal─â puteau face ╚Öi ei acest ra╚Ťionament, ├«ns─â ast─âzi sunt fiert p─â fuflet).

De ce se spune că nu sunt paturi de COVID când avem peste 120.000 de paturi de spital în România?

R─âspuns: c├ónd aduci un bolnav infectat de COVID-19 ├«ntr-un pat, tot salonul trebuie s─â fie doar de bolnavi COVID-19. ╚śi de fapt nu doar salonul ci toat─â sec╚Ťia. Chiar aripa spitalului, cu circuit de intrare, ie╚Öire. Medicii care lucreaz─â pe sec╚Ťiile de COVID-19 nu pot face altceva, dintr-un simplu motiv: risc─â s─â infecteze al╚Ťi pacien╚Ťi. ├Än plus, ei se echipeaz─â cu un echipament special ce nici m─âcar nu le permite s─â mearg─â la toalet─â. Deseori ei poart─â Pampers de adul╚Ťi. ╚śi ace╚Ötia sunt medicii pentru bolnavii ce nu au nevoie de ATI care sunt ╚Ťinu╚Ťi sub observa╚Ťie. De asemenea, medicii de pe aceste sec╚Ťii trebuie s─â treac─â des pe la paturi s─â vad─â c─â starea pacientului nu se deterioreaz─â. Fiindc─â deteriorarea are loc brusc ╚Öi atunci trebuie s─â fii pe faz─â. Nu exist─â c─â treci de c├óteva ori pe zi ├«n vizit─â pe la bolnavi. E╚Öti ÔÇ×onÔÇŁ tot timpul. Drept urmare, nu exist─â s─â iei ÔÇ×c├óteva paturiÔÇŁ dintr-o sec╚Ťie pentru bolnavii de COVID-19. Iei sec╚Ťia.

Dar ce se ├«nt├ómpl─â cu spitalele mobile care s-au tot construit ╚Öi care au fost puse la dispozi╚Ťia autorit─â╚Ťilor?

P─âi simplu: unele sunt folosite, unele nu. Unele nu fiindc─â nu sunt medici. Nu vorbim de medici de infec╚Ťioase, ci de medici ├«n general. Medicii men╚Ťiona╚Ťi mai sus nu sunt nici ei medici de infec╚Ťioase, sunt medici muta╚Ťi de pe alte specializ─âri ÔÇô interne de exemplu.

De ce se spune că nu sunt paturi de ATI și că 1600 este limita? România are 4000 de paturi de ATI totuși!

Sunt mai multe cauze aici:

a) autorit─â╚Ťilor li s-a rupt;

b) mai mor oamenii și din alte cauze nu doar COVID-19;

c) nu exist─â personal medical suficient.

La punctul a) ╚Öi cei pro-vaccin ╚Öi anti-vaxxerii sunt de acord cu concluzia: autorit─â╚Ťilor chiar li s-a rupt. La punctul b) ÔÇô Rom├ónia este o ╚Ťar─â bolnav─â. Obezitate, boli de inim─â, diabet, hipertensivi ÔÇô avem de toate. Multe infarcte, multe AVC-uri. Multe accidente pe ╚Öoselele patriei. Cu to╚Ťii ÔÇ×consum─âÔÇŁ paturi de ATI. Rom├ónia era oricum maxxed-out pe zona de urgen╚Ťe, acum este ├«n colaps. La punctul c) treaba este simpl─â: nu avem destui medici de infec╚Ťioase care s─â se ocupe de bolnavii de COVID-19 afla╚Ťi la ATI. Nu exist─â destule asistente. Precum spuneam, multe sec╚Ťii au fost reconvertite ╚Öi medici ce f─âceau alte specializ─âri, gen interne, au f─âcut COVID-19. Mama mea s-a pensionat dup─â ce timp de un an a vindecat bolnavi de COVID-19, ea fiind medic primar internist. C├ó╚Ťi medici crede╚Ťi c─â a produs sistemul medical ├«ntre timp? C├óte asistente? C├ót personal medical? Chiar dac─â am importa m├óine 10.000 de paturi ATI, nu ar fi cine s─â se ocupe de ele.

De ce se am├ón─â opera╚Ťiile ce nu sunt urgente? Oamenii aceia vor muri!

Da, a╚Öa este. Num─ârul victimelor indirecte ale pandemiei de COVID-19 este cu mult mai mare dec├ót num─ârul celor care mor de COVID-19. Nu s-au tratat tumori, boli degenerative, diverse boli cronice. Precum am spus mai sus, medicii care tratau aceste boli au fost ÔÇ×reprofila╚ŤiÔÇŁ pe COVID-19. O parte dintre ei s-au ├«mboln─âvit de COVID-19. O parte dintre ei chiar au murit. Pur ╚Öi simplu nu mai avem medici, ╚Öi nu doar pe COVID-19. Ci ├«n general, nu mai sunt medici.

Vaccina╚Ťi-v─â. Este cam singura op╚Ťiune ├«n acest moment. ├Änainte de COVID-19, dac─â te ├«mboln─âveai de ceva, fugeai de spital c─âci ╚Ötiai de la #COLECTIV ╚Öi de la #Hexipharma starea spitalelor rom├óne╚Öti. Ce crede╚Ťi c─â s-a schimbat ├«ntre timp? Suntem pe cont propriu. M─âcar s─â facem ce ╚Ťine de noi ca s─â trecem de aceast─â perioad─â.

Vaccina╚Ťi-v─â.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.