Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Big data pentru oameni mici

Deciziile ce nu sunt bazate pe date sunt precum gloanțele trase în aer.

Articol din categoria: General

Mi se pare absolut fascinant cum autoritățile par a lua măsuri după ureche fără a se baza pe datele existente în sistem. Ne lăudăm că suntem pepiniera de IT a Europei însă nu reușim să legăm seturile de date între ele pentru a permite autorităților să ia decizii informate.

Închidem iar aproape tot.

S-au închis teatre, cinematografe, săli de sport, școli, restaurante, baruri. În anumite localități se închid magazinele la 6PM și de la 8PM nu mai ai voie să ieși din casă. În special în localitățile unde se fac testări, că dacă nu se fac testări nu apar cazuri, duh!

Datele există dar dormim pe ele.

Și nu am o problemă cu faptul că iar intrăm în lockdown, am o problemă că aceste decizii nu se iau pe baza unor date granulare care DEJA EXISTĂ. Știi unde apar focarele – la diverse săli de sport, la diverse firme, șantiere, școli, grădinițe. Știi exact UNDE. Dar închidem tot.

Deciziile se aplică doar jucătorilor cinstiți, celor cu „spate” li se aplică alte legi.

După un an de zile s-a suspendat cu 30 de zile activitatea unor cluburi. Știți ce înseamnă 30 de zile? Patru weekend-uri „pierdute” când oricum există un pseudo-lockdown. După 30 de zile își pot redeschide porțile, fix când începe sezonul, adică pe 1 Mai. I-a nenorocit, vă spun! Apar filmulețe din restaurante închise, cu petreceri, cu dans, cu tot ce vrei. Restaurantele sunt tot ale băieților deștepți ce au și cluburile care tocmai au fost închise. Cluburile au fost închise, restaurantele alea nu. Nu de alta, dar și polițiștii trebuie să bea un păhărel după ce termină de dat amenzi celor prinși pe străzi cu declarația completată incorect (amenzi ce vor fi oricum anulate în instanță).

Mediul privat și-a oferit suportul degeaba.

Tot know-how-ul pentru setarea unui sistem capabil să detecteze focarele, să estimeze probabilitatea apariției unor noi focare, să facă simulări, să dea acele date autorităților pentru a putea lua decizii informate și justificabile există în mediul privat. Mai mult, toată consultanța și dezvoltarea acestor sisteme putea fi făcută pro-bono. Și suport, și tot. Era destul să găsim o ușă deschisă.

Nu există nicio cale de a analiza succesul sau insuccesul acestor măsuri.

În lipsa monitorizării datelor privind evoluția focarelor de COVID-19 la nivel micro, nu există nicio șansă de a controla evoluția pandemiei. Nu vorbesc de aplicații de contact tracing, de monitorizarea deplasării oamenilor etc. Ci de a folosi seturile de date existente, datele colectate de către DSP în urma testărilor. Dacă rezultatele vor fi pozitive autoritățile își vor asuma meritele fără a putea însă explica de ce rezultatele au fost pozitive. Dacă rezultatele vor fi negative autoritățile vor da vina pe oamenii ce nu au respectat restricțiile. Din nou, fără date.

Soluții? Există!

Uniunea Europeană pune la dispoziția autorităților o infrastructură de Big Data denumită Connecting Europe Facility (CEF) Big Data Test Infrastructure (BDTI) Building Block. Florența și Valencia folosesc această infrastructură pentru a lupta împotriva Covid-19. Soluțiile accesează date provenind de la sistemul de semafoare, trafic, senzori de poluare, access point-uri wifi publice etc pentru a estima deplasările oamenilor și pentru a identifica locurile de mare risc din oraș. Logic, ne puteam și noi conecta la această infrastructură. Puteam, dar cineva ar fi trebuit să și muncească…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.