Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Cel mai bun telefon de business

Articol din categoria: Trends

Sunt genul de om care investește în tehnologie privind-o nu ca un geek ci ca un om de business. Practic îmi cumpăr acele gadget-uri și tehnologii care îmi permit să fiu productiv și să fac bani. Laptop-urile sunt HP Elitebook (X360 și Dragonfly), ambele cu stylus deoarece iau notițe în OneNote și fac design de fluxuri de date personale. Dragonfly l-am luat fiindcă are ecran de intimitate încorporat (nu se vede ce este pe ecran decât dacă privești din față) și stylus reîncărcabil. La X360 stylus-ul vine cu trei baterii – un AAAA (succes în a găsi așa ceva) și două baterii minuscule. Ambele laptop-uri au tehnologia BitLocker (sunt criptate) și autentificare biometrică (amprentă și față).

Ca soft, am Windows 10 Pro pe ambele, abonament Microsoft 365, abonament Visio 365 (pentru design-ul fluxurilor de date), plus alte câteva abonamente de SaaS necesare desfășurării activității afacerii. Pe scurt, mulți bani se duc pe tehnologie dar acești bani produc bani.

În ultimii trei ani am folosit Samsung Note 8 – un telefon excelent, cu criptare integrată, stylus și aplicații dedicate. Accesoriile Samsung sunt printre cele mai cool – căștile AKG (să nu uităm, Harman este deținut de către Samsung), smartwatch-urile și multe altele. Ce mai este foarte cool la Samsung este integrarea cu ecosistemul Samsung (și implicit și Harman) de produse și soluții – începând de la televizoare la sisteme Hi-Fi și soluții de protecție mobile device management (Samsung Knox).

Nu am schimbat telefonul de trei ani deoarece Samsung Note 9 nu aducea mai nimic nou, Note 10 nu avea 5G așa că am așteptat până la Note 20. Și am luat vârful de gamă: Samsung Note 20 Ultra 5G cu 512GB spațiu de stocare.

Ce este Samsung Note 20 Ultra 5G? Un phablet ce poate fi folosit și cu o mână (are un feature ce reduce spațiul ecranului pentru a permite operarea cu o mână) ce are și un stylus reîncărcabil în telefon, stylus ce permite interpretarea unor gesturi ca comenzi pentru telefon. Poți face selfie de exemplu sau poți comanda deschiderea unor aplicații. Absolut și total useless pentru business, dar sună frumos.

Ce este cool la Samsung Note 20 Ultra 5G:

  • Ecranul. Ecranul este ceva deosebit – luminozitatea ecranului, claritatea imaginii, vezi foarte bine documente scrise cu fonturi mici fără a le face zoom. Un telefon de business este folosit intens la citirea și redactarea multor documente, deci ecranul este un „stâlp” important al telefonului.
  • Integrarea cu serviciile Microsoft. Samsung și Microsoft au semnat un deal de colaborare; există astfel aplicație Samsung pe Windows 10 Pro ce permite controlul integral al tuturor aplicațiilor telefonului și al conținutului de pe telefon, iar Samsung se integrează nativ cu cloud-ul OneDrive, permițând back-up-ul nativ a conținutului de pe telefon pe OneDrive (Samsung Cloud va fi retras în Aprilie 2021).
  • Viteza. Dacă vă deranjează animațiile, treceți telefonul în Developer Mode (găsiți pe net cum) și dezactivați animațiile. Aveți un telefon extrem, extrem de rapid.
  • Precizia stylus-ului. Este incredibil de precis acest stylus, modul în care „simți” că scrii pe ecran, identificarea corectă a fiecărui punct de contact, reproduce foarte bine senzația de scris pe hârtie.
  • Sunetul. Nu vorbesc de sunetul de pe căști ci de sunetul telefonului când pun câte un videoclip – transferul de know-how de la Harman la Samsung a însemnat și faptul că telefonul are „ceva” din soundbar-urile de succes ale JBL. Auzi bașii bine, înaltele bine, este un pas important făcut în această direcție de către Samsung. De ce este util pentru business acest lucru? Teleconferințe pe Zoom și Teams – nu mai trebuie să ții telefonul la ureche!
  • Calitatea fotografiilor. Dintr-un motiv ce mă depășește Samsung a introdus în Note 20 cam cel mai bun sistem de camere de pe un smartphone. Probabil că nu au învățat de la Nokia ce a făcut fix același lucru cu Nokia Lumia 1020 și cu alte telefoane de „succes”. Da, filmează excelent pe întuneric, fotografiază excelent, culorile sunt fantastice – dar nu am nevoie de așa ceva. Și nici nu înlocuiește o cameră DSLR cum visează mulți entuziaști.

Ce NU îmi place la Samsung Note 20 Ultra 5G

  • Durata de viață a bateriei. Bateria ține fix o zi. Da, are modul de încărcare „super-rapidă”, dar asta înseamnă să ai la tine tot timpul un încărcător super-rapid. Și nu asta este definiția mobilității, să mergi la tine cu bateria externă sau cu încărcătorul.
  • Carcasa. Carcasa are excrescența aia cu camerele care o face să stea complet și total aiurea pe masă. Din nou, dacă cercetau la Nokia vedeau că asta a fost una dintre problemele mari cu acele telefoane. A doua chestie nasoală la carcasă este că fără husă telefonul este inutilizabil. Materialul din care este făcut telefonul este foarte alunecos, literalmente îți alunecă din mână când lucrezi cu el. Husa telefonului a venit mai târziu așa că am ținut telefonul în cutie până când l-am putut pune în husa LED de la Samsung. Odată ce îi pui husa se „anulează” și excrescența aia penală. Însă telefonul fără husă este inutilizabil.
  • Încălzirea dispozitivului. Din ceva motive ciudate telefonul se supraîncălzește atunci când procesează intens. Și se închide ca să nu sară în aer probabil. Când am făcut transferul de date între Note 8 și Note 20 puteam să fac grătar pe el așa se încinsese.
  • Instalarea. Experiența de migrare a datelor de pe un dispozitiv Samsung pe altul este absolut înfiorătoare. Se migrează aplicațiile doar nu și conținutul lor. Ca să migrez și conținutul a trebuit să fac niște artificii de sincronizare de tip „old-school”; artificii ce mi-au mâncat destul de mult timp. Și time is money.
  • Autentificarea biometrică. Este un pas înapoi față de Samsung Note 8 al cărui senzor de amprentă bazat pe spate este cu mult mai precis decât senzorul de amprentă plasat pe ecranul Samsung Note 20 Ultra 5G. Deseori amprenta nu este „luată” de către dispozitiv și ajungi să introduci parola complexă.
  • User experience. Marketing-ul magazinului Samsung spune așa: „Noul Galaxy Note 20 | 20 Ultra nu este un smartphone obișnuit, ci imbina functionalitatea si multitasking-ul mai multor calculatoare, toate in buzunarul tau”. Este departe de a fi un laptop replacement. Este un laptop companion bun, dar nu un laptop replacement. În primul rând aplicațiile de productivitate de mobil – Word, Excel, PowerPoint, Outlook – nu au nicio treabă cu aplicațiile de desktop echivalente. Niciuna. Să scrii un email din Outlook-ul de pe telefon este o experiență care încă este îngrozitoare.

Ați observat că nu am zis nimic de DeX. Fiindcă deși telefonul este foarte puternic, trebuie să îi atașezi o tastatură, un mouse, un ecran ca să îl faci să funcționeze. Și nu este laptop replacement ci desktop replacement. Și tot rămâne problema aplicațiilor mobile ce nu au facilitățile aplicațiilor desktop. Mai este mult până departe, ca să zic așa.

Concluzie

Samsung Note 20 Ultra 5G este un telefon de business de top. Dar mai este mult până la a ajunge să fie cel mai bun telefon de business – probleme precum durata de viață a bateriei și user experience precum și investiția în facilități de consumer (camere, gaming, video) în detrimentul unor facilități de business (migrare, deployment, integrare) precum și lipsa unor programe Enterprise de achiziții (abonamente ce la doi ani permit schimbarea telefonului) în România îndepărtează Samsung de conceptul de telefon ideal de business.

Mai mult, Samsung Note 8 – un telefon vechi de trei ani – își face încă destul de bine treaba. Da, se simte lag-ul în unele aplicații dar autentificarea biometrică merge foarte bine, telefonul este criptat, aplicațiile merg absolut toate, iar pozele sunt foarte OK (toate pozele de mai jos sunt făcute cu Samsung Note 8).

Nu sunt dezamăgit de investiția făcută dar simt că Samsung ar fi putut oferi cu mult mai multă valoare în Samsung Note 20 Ultra 5G decât au făcut-o, mai ales ținând cont de prețul cerut.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Gama Samsung Note a regresat începând cu Note 9, din punctul meu de vedere.
    Și eu am Note 8 și nu plănuiesc să-l schimb curând. Nu cred că un alt produs Samsung se va ridica la nivelul impus de Note 8. Poate Z Fold 3, dar dacă vine fără senzorul SpO2, eu îi voi zice, nu mersi. Nu vreau să-mi iau Galaxy Watch doar pentru senzorul de SpO2.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.