Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Certificarea de NEA

Articol din categoria: Lifestyle

Certificarea suprem─â ├«n Rom├ónia este cea de Nea. Gen Nea [Prenume]. ├Än acel moment ├«ntreg cartierul, ora╚Öul, jude╚Ťul te cunoa╚Öte ca pe un guru ÔÇô nu mai e╚Öti Ionel din cartierul Micro Num─âr, ci e╚Öti Nea Ionel. Cum care nea Ionel, acel NEA IONEL!

Nea nu este o acreditare recunoscut─â de c─âtre ANC (Autoritatea Na╚Ťional─â de Calific─âri), ci este o calificare ÔÇ×de strad─âÔÇŁ. A╚Öa cum unii au ╚Öcoala vie╚Ťii, cei cu acreditarea Nea au MBA-ul vie╚Ťii.

Totuși, cum ajungi să devii dintr-un simplu Pendulică Frânaru un Nea Ionel, Nea Costel, Nea Viorel etc?

├Än primul r├ónd trebuie s─â te pricepi la lucruri. Aten╚Ťie, nu s─â fii expert, s─â ai calific─âri sau certific─âri oficiale. Dac─â ai a╚Öa ceva nu ai cum s─â devii Nea. E╚Öti un simplu inginer, doctor, mecanic etc, un am─âr├ót adic─â, vai de capul lui. Nu, prima condi╚Ťie ca s─â fii Nea este s─â te pricepi la lucruri f─âr─â a avea absolut nicio calificare sau certificare oficial─â.

De exemplu trebuie s─â te pricepi la reparat ma╚Öini, la instalat/ reparat instala╚Ťii de gaz, sobe de gaz, aragaze, montat/demontat aere condi╚Ťionate, instala╚Ťii electrice, f─âcut mici ╚Öi fripturi, politic─â, astre, vindecat diverse afec╚Ťiuni, scos m─âsele etc. Aten╚Ťie! F─âr─â nicio calificare! Un adev─ârat cet─â╚Ťean multilateral dezvoltat!

Nea nu se poate apuca de lucru f─âr─â un g├ót de t─ârie. Ceva similar ╚Öocului ce trebuia tras iarna la Dacia 1310 ca s─â porneasc─â mizeria. Apropo de Dacie, un Nea adev─ârat poate desface complet ├«n buc─â╚Ťi o Dacie 1310 ca apoi s─â asambleze din ea un Oltcit plus un L─âstun (aviz cunosc─âtorilor).

Munca unui Nea este de o ├«nalt─â calitate. Dac─â totu╚Öi se ├«nt├ómpl─â ceva nepl─âcut ÔÇô ma╚Öina care ├«╚Öi pierde garan╚Ťia datorit─â interven╚Ťiei neautorizate, ma╚Öina care face accident omor├ónd pe c├ó╚Ťiva, instala╚Ťii de gaz sau butelii ce sar ├«n aer de vezi reportaje la TV, copii curenta╚Ťi, toxi-infec╚Ťii alimentare, persoane decedate sau cu abcese dentare etc ÔÇô a fost voin╚Ťa Domnului sau vina beneficiarului, ├«ntotdeauna.

Niciodat─â un Nea nu va l─âuda munca altui Nea. Fiecare Nea concureaz─â cu to╚Ťi ceilal╚Ťi Nea. Un fel de Nemuritorul, celebra serie de filme plus serial TV, cu celebrul ÔÇťthere shall be only one!ÔÇŁ. Orice Nea are datoria nescris─â de a ├«njura temeinic orice fel de task executat de alt Nea (ÔÇ×aoleu, cine v-a lucrat aici?ÔÇŁ); diferen╚Ťa este c─â un Nea nu taie capul altui Nea, ci bea ├«mpreun─â cu el la orice ocazie p├ón─â pic─â ambii din picioare. Un fel de ÔÇ×there shall be no-one leftÔÇŁ.

V-a╚Ťi g├óndi c─â echivalentul feminin al lui Nea este Tanti. Sau Coana, Lele, Nan─â etc. Dar nu, cultura retrograd─â rom├óneasc─â nu a putut echivala multitalentul unui Nea ├«n zona feminin─â. Tanti/ Coana/ Lele/ Nan─â este doar o gospodin─â multivalent─â, dar rolul ei principal este de gospodin─â. Da, ea se pricepe dincolo de gestiunea treburilor gospod─âriei (m├óncare, cur─â╚Ťenie, copii) la b├órfe, astre, blesteme, vr─âji, spionaj vecini. ├Äns─â, spre diferen╚Ť─â de Nea, are alt─â superputere: antreprenoriat.

O Tanti/ Coan─â/ Lele/ Nan─â va deschide o c├órcium─â exact cu aceast─â denumire: ÔÇ×La Tanti/ Coana/ Lelea/ Nan─â [Prenume]ÔÇŁ. C├órcium─â ├«n care va g─âti fix a╚Öa cum a ├«nv─â╚Ťat din mo╚Öi str─âmo╚Öi: va cump─âra semi-preparate de la Metro/ Selgros, le va dezghe╚Ťa ╚Öi le va ├«nc─âlzi ├«n cuptorul str─âmo╚Öesc cu microunde. Dup─â care le va a╚Öterne cu drag ├«ntr-o farfurie de lut Made in China ╚Öi ├«╚Öi va servi clien╚Ťii cu l─âturile vomate bun─ât─â╚Ťile pl─âm─âdite cu drag.

Deci, dragii mei, acestea sunt certific─ârile neoficiale oferite de cea mai performant─â ╚Öcoal─â, ╚ścoala Vie╚Ťii

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.