Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Lumina din Lumina

Articol din categoria: Trends

╚śi lumina lumineaz─â ├«n ├«ntuneric ╚Öi ├«ntunericul nu a cuprins-o.

Din capitolul 1 al Evangheliei dup─â Ioan, acest verset este versetul meu preferat. Dac─â la restul versetelor ai nevoie de mult studiu pentru a deslu╚Öi diversele simboluri, aici sim╚Ťi ├«n primul r├ónd speran╚Ť─â. Sim╚Ťi ├«n primul r├ónd certitudinea faptului c─â oric├ót ar fi de r─âu, exist─â ├«ntotdeauna un lic─âr de lumin─â ce nu poate fi stins oric├ót de mult ar ├«ncerca ├Äntunericul s─â ├«l cuprind─â.

Desigur, putem vorbi mult despre Lumin─â, despre ├Äntuneric, despre simbolurile ├Änvierii, ale Miracolului, despre Iisus devenit Hristos prin sacrificiu. Dar ast─âzi, ├«n zi Sf├ónt─â de s─ârb─âtoare, cred c─â merit─â s─â vorbim despre Speran╚Ťa pe care fiecare dintre noi o sim╚Ťim mai mult sau mai pu╚Ťin.

Am v─âzut la televizor declara╚Ťii cum c─â Pa╚Ötele niciodat─â nu a avut loc ├«n condi╚Ťii at├ót de vitrege. Probabil sutele de ani de r─âzboaie europene f─âceau pauz─â pentru ca Pa╚Ötele s─â fie s─ârb─âtorit. Cei afla╚Ťi ├«n pribegie datorit─â conflictelor se opreau din pribegit ╚Öi b─âgau un chiolhan cu #celecuvenite. Pe vremea comunismului, probabil lumea ie╚Öea din case ╚Öi mergea la biserici ╚Öi c├ónta ÔÇ×Hristos a ├«nviat din mor╚ŤiÔÇŁ. Sau nu.

Uneori uit─âm s─â fim recunosc─âtori pentru ceea ce avem. V─âd at├ótea lament─âri cu dor de p─ârin╚Ťi, de bunici, de prieteni, de rude. Da, ╚Öi mie ├«mi este dor. Dar m─â ├«ntreb, ╚Öi probabil v─â ├«ntreba╚Ťi ╚Öi voi ÔÇô c├ónd eram ├«mpreun─â, chiar eram prezen╚Ťi? Sau o ardeam pe telefoane, ne uitam la ecrane, st─âteam ╚Öi a╚Öteptam s─â treac─â clipele? S─âream din prietenie ├«n prietenie, din rela╚Ťie ├«n rela╚Ťie ╚Öi ratam prezentul ╚Öi prezen╚Ťa?

Aceast─â lamentare ne arat─â c├ót de ipocri╚Ťi ╚Öi de ignoran╚Ťi suntem ├«n via╚Ťa de zi cu zi. Chiar ╚Öi ├«n momentele ├«n care ne pl├óngem c─â ne este ast─âzi r─âu fiindc─â trebuie s─â st─âm ├«n case. Serios? Avem curent, internet, ap─â cald─â, ap─â rece, Poli╚Ťia este pe str─âzi ╚Öi ne protejeaz─â, avem medici ce ne pot trata, avem medicamente, etc. Da, poate fi cu mult mai r─âu ╚Öi trebuie s─â facem tot ce trebuie ca s─â nu ne fie mult mai r─âu!

╚śi dac─â totu╚Öi ne va fi mai r─âu sau mult mai r─âu, trebuie s─â p─âstr─âm vie ├«n noi flac─âra Speran╚Ťei. Acea Lumin─â, fie ea c├ót de mic─â care nu poate fi cuprins─â de ├Äntuneric.

Vom ie╚Öi din aceast─â criz─â, ╚Öi din urm─âtoarea, ╚Öi din urm─âtoarea… ├Äncerc─ârile vie╚Ťii ne fac mai puternici ╚Öi ar trebui s─â ne fac─â mai buni. S─â ne g├óndim la aproapele nostru, la cel aflat la nevoie, la cel care ast─âzi ├«╚Öi petrece Pa╚Ötele pl├óng├ónd pe cineva apropiat care nu mai este printre noi, la cel care este bolnav, la cel care are nevoie de un sprijin. S─â dai Lumina nu ├«nseamn─â doar s─â dai o lum├ónare aprins─â cuiva ca s─â-╚Öi aprind─â lum├ónarea ci poate ├«nsemna ╚Öi s─â fii tu acea Lumin─â care s─â lumineze ├«n ├Äntuneric ╚Öi care s─â aprind─â alt─â Lumin─â ├«n inima cuiva, ╚Öi alt─â Lumin─â, ╚Öi alt─â Lumin─â… ╚śi ├«mpreun─â s─â lumin─âm ├«n ├Äntuneric ╚Öi ├Äntunericul s─â nu ne cuprind─â.

Paște fericit dragii mei, Hristos a Înviat!

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.