Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Mos Berila, functionar public

Articol din categoria: Lifestyle

Mo╚Ö Beril─â a fost la r├óndul lui fiul cuiva. Probabil tot al unui Beril─â, neam de func╚Ťionari public de la Cuza ├«ncoace. Neamul Beril─â a parazitat Principatele Rom├óne, Regatul Rom├óniei, Rom├ónia Mare, Republica Popular─â Rom├ónia, Republica Socialist─â Rom├ónia ╚Öi ├«ntr-un final Rom├ónia. Re╚Ťeta, ├«nc─â de pe vremea lui Cuza a fost aceea╚Öi: domnul Beril─â, str─â-str─â-str─â-str─â…str─â-bunicul actualului domn Beril─â, func╚Ťionar public ├«ntr-un sat sau ora╚Ö de provin╚Ťie, a luat m─âsurile ÔÇ×necesareÔÇŁ ca s─â fie bine la toat─â lumea: la ╚Öeful s─âu direct, la ╚Öeful ╚Öefului ╚Öi tot a╚Öa p├ón─â la Vod─â. So╚Ťia domnului Beril─â se ├«ntre╚Ťinea cu so╚Ťiile celor din ├«nalta so╚Ťietate la care aspira domnul Beril─â s─â fie membru iar copiii domnului Beril─â erau preg─âti╚Ťi cu asiduitate pentru chinuitoarea func╚Ťie de func╚Ťionar public.

Eficien╚Ťa este marele du╚Öman declarat al familiei Beril─â. Eficien╚Ťa ar ├«nsemna ca membrii familiei Beril─â s─â ├«╚Öi piard─â cu to╚Ťi posturile c─âldu╚Ťe de la stat ╚Öi Doamne fere╚Öte s─â ajung─â s─â lucreze la un privat! Orice optimizare, eficientizare, simplificare a aparatului birocratic ar ├«nsemna ca ├«ntregi genera╚Ťii de Beril─â s─â zboare libere ├«n c─âutare de noi oportunit─â╚Ťi de parazitare.

Din c├ónd ├«n c├ónd un membru al familiei Beril─â, care f─âcuse ceva ├«ntr-o via╚Ť─â anterioar─â, pica secerat de vreun control al unui incoruptibil, de c─âtre un flagrant, de c─âtre un scandal, o amant─â, un amant. ├Äntreg neamul ├«l regreta ca 10 minute mai t├órziu s─â ├«l scoat─â din analele familiei s─â nu poarte ghinion genera╚Ťiilor prezente ╚Öi viitoare. Nu, nu a fost de-al nostru, avea doar un nume similar.

Mo╚Ö Beril─â ur─â╚Öte dimine╚Ťile. Nu de alta dar a auzit el c─â la 6 diminea╚Ťa vin ─â╚Ötia cu duba s─â te salte. A╚Öa c─â Mo╚Ö Beril─â se treze╚Öte tot transpirat la 5 diminea╚Ťa ╚Öi adoarme din nou la fix 6 ╚Öi 10 minute. Somnul domnului Beril─â este de altfel cel mai important aspect al fiec─ârei zile. Doarme acas─â, doarme la birou, doarme ├«n ma╚Öin─â, doarme la amant─â. El doarme ╚Öi semneaz─â doar c├ónd are timp. Munca de func╚Ťionar public ├«l obose╚Öte non-stop. Asta ╚Öi somnul stricat la 5 diminea╚Ťa.

Mo╚Ö Beril─â ╚Ötie foarte bine statutul func╚Ťionarului public. ╚śtie c─â job-ul s─âu este intangibil, oric├ót de inutil ar fi. Nu de alta dar nici cei de la Bucure╚Öti nu sunt chiar t├ómpi╚Ťi ÔÇô oricare partid ar fi la guvernare ╚Ötie c─â oamenii ca Mo╚Ö Beril─â sunt ├«n stare din c├óteva telefoane s─â aduc─â la vot ni╚Öte mii de oameni.

Porc─âria asta cu coronavirusul ├«n schimb ├«i stric─â tot somnul simpaticului nostru mo╚Ö. Nu mai doarme noaptea dar nu mai doarme nici ziua. ╚śtie c─â o decizie t├ómpit─â de-a lui poate costa ni╚Öte vie╚Ťi ╚Öi ─â╚Ötia din pres─â pun reflectoarele imediat pe el. Diver╚Öi mo╚Öi ca el ╚Öi-au luat-o ur├ót la Suceava, la Arad, prin Vrancea ╚Öi tot a╚Öa. ├Äi este fric─â c─â trebuie s─â ia decizii, decizii care acum ├«l pot costa scaunul c─âldu╚Ť. Sau poate deja l-au costat! A╚Öa c─â disperat ├«ncearc─â m─âsuri care s─â ├«i arate caracterul s─âu deosebit. Fie de om generos, fie de om credincios ÔÇô se apropie Sfintele Pa╚Öti, oamenii sunt mai buni!

Iat─â-l pe un Mo╚Ö Beril─â ├«n toat─â splendoarea sa. Iat─â-l cum pozeaz─â ├«n om credincios ce se roag─â asiduu pentru ca Dumnezeu s─â ne apere de aceast─â cumplit─â pandemie de COVID-19! ╚śi cum apoi spune c─â a fost dat afar─â fiindc─â este credincios… domle ╚Öi a uitat fix de camerele din cl─âdire care l-au surprins ├«n toat─â splendoarea sa de func╚Ťionar public, ar─ât├ónd unei ├«ntregi ╚Ť─âri un p─âmp─âl─âu disperat echipat cu m─ânu╚Öi, masc─â, vizier─â ce cade ├«n genunchi fix c├óteva secunde c├ót este fotografiat.

Este el, Moș Berilă. Nici nu merită să îi scriu aici numele, lumea va uita de el în curând. Nu și de fapta lui.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.