Răspuns direct și simplu: câțiva ani. Minim doi (în cazul cel mai fericit), realist cam cinci-șase. Și acum că v-am trezit interesul, am să vă explic și logica. Pornim în primul rând de la date: ce știm versus ce nu știm. Știm cum a evoluat epidemia de gripă spaniolă, în trei valuri:
Ceva similar (să sperăm că fără creșterea din valul 2 aferent gripei spaniole) se va întâmpla și cu evoluția pandemiei de #COVID19. Odată măsurile relaxate (și se vor relaxa), vom vedea din nou o creștere a numărului de cazuri și la apariția unor noi restricții. Deci în această toamnă aproape sigur vom avea un nou val mondial de îmbolnăviri. Un al treilea val va fi în primăvară, fix pe același model. Cu puțin noroc valul din toamna anului 2021 va fi mic și contracarat de apariția unor tratamente sau vaccinuri. Drept urmare vom avea restricții permanente dar și dure on/off până cel puțin la finalul anului 2021.
Măsurile de distanțare socială însă se vor păstra pe durata unor ani. Nu cred că vom vedea evenimente mari unde nu se pot păstra distanțe de doi metri între participanți (adio catering, adio socializare fără măști și mănuși), festivaluri de muzică, croaziere, vacanțe în grup, teambuilding-uri etc. Pentru câțiva ani. De ce ani?
Principalul mecanism de contracarare a virusului SARS-CoV-2 vor fi vaccinurile. Nu există silver bullet pentru tratament, este nevoie de prevenție. Vaccinarea a 7 miliarde de oameni va dura enorm de mult. Să calculăm cât va dura să vaccinăm o țară precum România. Ne propunem să vaccinăm 20 de milioane, să zicem (mai mult de 10 milioane oricum nu vom putea). Asta înseamnă 10 milioane de doze, da? Hold that thought…
Procentajul de vaccinare la populația +65 pentru vaccinul anti-gripal (deci targetul de risc) îl are Marea Britanie cu 72%. Și este best-practice. România este pe la 16%, dar nu contează, să zicem că la vaccinul împotriva SARS-CoV-2 se vor înghesui cu toții. Tot se pune problema de producție – și știm că România nu s-a descurcat cu vaccinuri esențiale, gen BCG.
Producția vaccinului va fi un efort uriaș; odată descoperit (cam peste 18 luni, timp ce nu poate fi scurtat), el va fi replicat de centrele din toată lumea. Dan Zaharescu , directorul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a precizat într-un interviu în Mai 2019:
„un vaccin care intră astăzi (Mai 2019) în procesul de producție va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, în 2020. Din cauza procesului lung de fabricație și a unui deficit de capacitate de producție de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autoritățile din România să estimeze cât mai corect necesarul de vaccinuri și să solicite producătorilor cantitățile necesare în timp util”.
La ce cerere globală va fi pe acest vaccin va dura câțiva ani doar livrarea vaccinurilor către țări. Apoi vine partea de vaccinare a populației. Cam cât timp îți ia din punct de vedere logistic să vaccinezi 10 milioane de români? Hai să zicem că vaccinăm zi-noapte – tot îți ia un an!
Drept urmare, deși vom vedea cicluri de relaxări și restricții, măsurile de distanțare socială vor fi păstrate pe câțiva ani de acum încolo. Este o nouă realitate pe care trebuie să o conștientizăm, și cu cât o conștientizăm mai rapid cu atât va fi mai ușor să ne adaptăm la ea.
Nu o spun doar eu: o spun și diversele autorități.
Firmele de evenimente, de turism, hotelurile și furnizorii trebuie să se adapteze la această nouă realitate și să găsească soluții și inovații. Și nu, evenimentele „digital-only” nu sunt o soluție. Nu poți sta cu căștile în urechi și să aștepți ca diverși să îți livreze conținut fără ca tu să poți interveni ca într-o sală normală. Acel „raised hand” este o porcărie sinistră. Trebuie găsite soluții mai bune pentru interacțiuni și pentru socializare; și pentru că tot vedem „live drinking meetings” pe Zoom, Teams, Webex cred că partea de socializare ar putea fi „simulată” astfel.
Pe de altă parte apar noi oportunități. Voi vorbi despre ele într-o altă postare, dar job-urile ce astăzi dispar reapar mâine altundeva.
Între timp, stați acasă, aveți grijă să nu vă îmbolnăviți, aveți grijă să nu vi se îmbolnăvească cei dragi și ajutați-i pe cei aflați în situații dificile.
2 comentarii Adaugă comentariu
Între timp, speranțe pentru vaccin în septembrie 2020…
https://futurism.com/neoscope/covid19-vaccine-ready-september