Așa cum am mai spus pe Facebook, efectiv nu (mai) contează (prea mult) cine ajunge Președinte, fiindcă urmează o criză majoră economică în România. Este nevoie de măsuri fiscale dure, cu creșteri de impozite și reduceri drastice în cheltuielile din administrația publică.
România – rating „gunoi”.
Da, spre asta ne îndreptăm, spre „junk”. Deficitul este uriaș, scăpat de sub control, autoritățile au „ars” banii ca la o petrecere cu lăutari sau ca pe un zbor Nordis, cum îi place (încă) premierului Ciolacu. Creșteri salariale, bonusuri, pensii speciale, angajări, am avut de toate. Lucrurile sunt scăpate de sub control.
În aceste condiții, când se vede clar că ratăm ținta de deficit pe 2025, vom fi re-evaluați la „Junk”. Ce înseamnă asta? Nu mai suntem „creditabili”, iar dobânzile la datoriile ce vin din spate ne vor face să nu mai avem bani de nimic.
Trăim pe împrumuturi.
România, cu un asemenea deficit, „trăiește” din împrumuturi. Salariile, pensiile, cheltuielile publice sunt finanțate din ce România se împrumută. Bani care trebuie dați înapoi. Bani care nu vor mai veni, dacă primim Junk. Pe scurt, adio salarii, pensii, investiții. Asta primo. Secundo, trebuie plătite datoriile din spate, altfel intrăm în default ceea ce înseamnă înghețarea „asset”-urilor românești din străinătate.
România nu se poate auto-finanța întrucât nu are o industrie puternică, industria IT a fost făcută praf de valul AI, de reducerile din outsourcing și din realinierea taxelor, agricultura este ineficientă iar restul industriilor – well, excepții. Banii din împrumuturi ar fi trebuit folosiți pentru dezvoltarea economiei, nu pentru salarii și pensii.
Taxele – ineficiente.
Deși lumea cântă că România are taxe mici, vă spun eu că nu sunt deloc mici, dar sunt complet și total ineficiente. Există multe legi, ordonanțe, schimbări etc ce creează un haos în zona contribuabililor. Mulți habar nu au ce trebuie să plătească, când, cum, totul este interpretabil. Colectarea TVA este la pământ și degeaba crești TVA-ul la 21% sau la 25% DACĂ NU ÎL COLECTEZI!!! De ce nu se colectează TVA? Fiindcă mulți dintre cei ce fac caruseluri de TVA și alte mizerii sunt în cârdășie cu oameni aflați la butoane.
Nu ai cum să ții pasul cu toate modificările codului fiscal – Gabriel Biriș ne arată cam cum s-a modificat (cantitativ) mizeria asta de cod fiscal din care nu mai înțelege nimeni nimic. Și nicio astfel de măsură nu are un impact semnificativ în reducerea evaziunii fiscale, generată în special de oameni afiliați fostei Securități – securiști, neamuri, sinecuri etc.
Pașii următori – teoria.
Efectiv pașii următori sunt o enigmă pentru toți. În teorie, știm ce trebuie făcut – reducerea rapidă a cheltuielilor publice prin intermediul unor Ordonanțe Guvernamentale și legi care să schimbe funcționarea tuturor instituțiilor publice, de la caz la caz, care să permită concedieri masive și scheme de întrajutorare, cu o analiză de impact beton și cu monitorizări lunare a indicatorilor cheie. Luat instituție cu instituție, lucrat 24/7 și venit cu propuneri de scenarii care să fie votate la foc automat.
Dar… nu ai cu cine. Specialiștii în administrația publică adio, iar nouă antreprenorilor nu ni se permite să venim cu soluții. Degeaba ne vedem cu oamenii politici, discutăm, agreăm chestii că ei fac efectiv ce vor. Și – logic – o dau de gard.
Drept urmare, am să vă spun ce cred eu că urmează.
Pașii următori – realitatea.
Premierul Ciolacu se va retrage, invocând ceva. Că prezidențiale, că eu am vrut să mă retrag dar voi m-ați vrut etc. O mizerie, ceva. Și va veni un guvern „de decont” – tehnocrat sau de dreapta, care se va trezi cu casa în flăcări. Cum o stingi? Metoda Boc, 2009: dăm afară un procent de x% din administrația publică, pe ăia talentați că ăia cu pile au pile. TVA crescut, impozite crescute, inflație explodată. Asta în prima săptămână/ lună.
Întrucât rezervele BNR nu sunt chiar sac fără fund, cursul va fi lăsat până la vreo 7 lei la 1 EUR, ceea ce va sărăci brusc lumea. Creditarea fiind la pământ, vor crește dobânzile bancare și ROBOR/IRCC de va băga o tonă de datornici (din nou) în default.
Și, din nou, pe cal alb, va veni IMF cu spada în mână – și de aici știm ce urmează. Încă ceva, că văd că mulți compară România cu dezastrul grecesc de acum câțiva ani. Există niște diferențe: grecii sunt luptători și naționaliști (pe bune) iar moneda lor națională la momentul dezastrului era EUR. Noi nu avem EUR deci nu prea există cine să ne salveze.
Concluzii?
Dragilor, generația mea și generațiile precedente suntem vinovate de această situație. Nu ne-am implicat în politică, a fost mai comod pe margine. Mulți dintre noi au ales chiar să plece – probabil că astăzi fac mătănii pentru deciziile luate. Mulți vom pleca. Însă generațiile noi, care astăzi intră în câmpul muncii, sunt iar generații de sacrificiu. Și nu merită mizeria asta…
Am lăsat securiștii – omniprezenți – și clanurile lor jegoase și purulente să ajungă la butoane. Ăsta este efectul luptelor de clan între diversele găști „de la pădure”. Aici suntem. A venit decontul.
Dincolo de clivajele din societate, avem omniprezenta Securitate – aceleași lepre jegoase, cu neamuri de cretini, bagaboante și cocalari imbecili, care sunt la butoane. Și care vor mai fi. Și… nu văd o ieșire.
1 comentariu Adaugă comentariu
Asta ai băgat-o de la tine sau ai auzit-o de la cineva.
Argentina are mai multe default-uri sub curea și nu a murit nimeni.
Dacă România e pusă în poziția asta, e OK fără austeritate: devenim Mexicul Europei cu restul din zonă pe piața neagră îndreptată înspre vest & orient. Rămânem cu leul. Xenofilia e boală mintală, nu suntem obligați s-o luăm pe urmele licuriciului decât în mintea bolnavă ale unora.
Care pe care…
Nu poți să dezvolți ceva la care înseși geolocarea nu te avantajează din atâtea motive arhicunoscute.
Omisiunea este minciună, omisiunile sunt minciuni – da?
Cine se simte responsabil…
Haide, haide – că nici pe tine nu te-a interesat. Nici pe americani, nici pe „dizidenți”, nici pe nimeni.
Exact – pentru că nici pe tine, nici pe alții, nu te interesează real nici atunci, nici acum, de frica consecințelor penale.