Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Cultura respectării legii

Pentru alții sau pentru noi

Articol din categoria: Politica

Sunt două citate care îmi stăruie în cap. Cel al lui Andrew Tate, cum că în România dacă nu deranjezi pe nimeni poți face orice, cel al lui Adrian Severin care a spus că „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt”. Sunt două citate, unul provenind de la un influencer celebru, acuzat de proxenetism, viol și multe altele, altul de la un penal condamnat la închisoare. Primul străin, al doilea român. Ambii conștientizând că legile în România au un caracter opțional, de recomandare.

Când infractorii nu sunt pedepsiți, lumea îi urmează.

De ce să muncești dacă cei care nu muncesc se îmbogățesc rapid? De ce să înveți la școală dacă toți analfabeții tâlhari primesc job-uri bine plătite la stat sau în consiliile de administrație ale unor mari firme de stat cu datorii uriașe la stat? De ce să fii corect dacă beizadelele politicienilor bagă cox cu pumnul în cluburi și apoi se urcă la volan (și scapă ușor)? If you can’t beat them, join them! Și așa apar fanii tâlharilor, micii tâlhari ce încearcă să le intre în grații.

Românilor le este frică de lege. De legea aplicată.

Cum ies românii din țară cum îi vezi conducând civilizat, parcând legal (și plătind parcarea), stând la cozi, mergând cu biciclete cu ochi de pisică, echipate conform legii, semnalizând când schimbă banda etc. Îi vezi muncind corect, legal – de ce? Fiindcă în străinătate legea nu se (prea) negociază. Există și acolo beizadele, tâlhari, politicieni corupți, polițiști corupți. Dar nu sunt la vedere – care cum iese la vedere, cum înfundă pârnaia.

De aceea românii afară respectă legea – văd că poliția este eficientă, sistemul judiciar funcționează rapid și bagă la pârnaie tâlharii, amendează pe cei care fac contravenții. Sistemul funcționează, cu toate hibele sale.

Cultura respectării legii nu înseamnă să respectăm legile ce ne convin.

Da, ne vine să murim de gât cu tâlharii de politicieni dar și noi încălcăm diverse legi – parcăm aiurea, aruncăm cu țigara pe geam, mai bem un păhărel înainte să ne urcăm la volan, mai băgăm o șpăguță la medic sau la polițist când ne prinde cu vreo nasolie, etc. Și ne jurăm că o facem o singură dată, asta este, csf ncsf. Uite și la ăia cum fură și omoară și scapă, eu de ce să fiu pedepsit?

Mă întristează să văd această mentalitate la oameni educați, inteligenți și care „vor o țară ca afară”. Îi vezi parcați aiurea „doar o secundă, să iau un covrig copilului”, îi vezi cu bicicleta în weekend pe Calea Victoriei, unde este declarată zonă pietonală (fără biciclete) luându-se în gură cu polițiștii locali, îi vezi aruncând o țigară pe jos, îi vezi cu copiii în mașină ce nu au nici scaun nici centuri.

Schimbarea începe cu tine și cu mine.

Mi-am luat SUV acum mulți ani ca să pot să parchez pe trotuare cu borduri înalte. Până am văzut o dată o femeie cu un cărucior ce de-abia se strecura pe trotuar. Mi-am dat seama ce bou am putut fi. Mergeam des cu peste 200km/h, acum foarte mulți ani. Până am avut o pană la un Audi, la viteză mică, și de-abia am putut controla mașina; așa mi-am dat seama ce bou am fost și ce noroc am avut că nu am ucis pe nimeni. Astăzi nu plec cu mașina de pe loc dacă nu are toată lumea centurile puse.

Vrei ca alții să respecte legea? Fii tu acel exemplu! Nu există legi bune sau proaste, există legi. Vrei să le schimbi? Scrie-i unui deputat sau mai multor deputați! Insistă! Dar respectă legea, așa cum este ea!

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Degeaba, nu se face primavara cu o floare(nici măcar cu câteva).
    Am ajuns la 40 de ani și m-am plictisit sa fiu prostul satului. Încet, incet dar sigur incep sa fiu mârlanul clasic, poate o sa fie mai bine așa.

    Suntem pierduți…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.