Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Submarinul

Îi place cel mai mult să se scufunde

Articol din categoria: General

De-a lungul carierei mele am cunoscut multe persoane care au talentul de a se sabota singure, de a-╚Öi t─âia singure craca de sub picioare r├óz├ónd dement. Le-am tot c─âutat o denumire, psihologii au diverse opinii, ├«ns─â eu le-am zis submarine ÔÇô fiindc─â le place s─â se scufunde.

Submarinul trăiește pentru a se scufunda.

Un submarin iese la suprafa╚Ť─â pentru a se alimenta, pentru a se re├«narma, pentru a face schimb de echipaj. Pe scurt, pentru a supravie╚Ťui. Dar submarinul se simte bine ├«n ad├óncuri, c├ónd se scufund─â. Acolo se simte ╚Öi ├«n siguran╚Ť─â, pericolele fiind (teoretic) mai pu╚Ťine. Omul submarin are un comportament similar ÔÇô mai ÔÇ×urc─âÔÇŁ la suprafa╚Ť─â pentru a ├«ncepe o rela╚Ťie nou─â, pentru a se face vizibil, pentru a face ceva mi╚Öto, pentru a ├«ncepe un proiect nou, ├«n sf├ór╚Öit, pentru a se re├«nc─ârca ╚Öi pentru a supravie╚Ťui. ├Äns─â ├«n scurt timp cade din nou ├«n ÔÇ×ad├óncuriÔÇŁ ╚Öi ├«n ÔÇ×├«ntunericÔÇŁ ÔÇô se ceart─â din nou cu toat─â lumea, activeaz─â vechi du╚Öm─ânii, stric─â rela╚Ťia de amor ╚Öi rela╚Ťiile de prietenie pe care le (mai) are ╚Öi ├«ncepe s─â ├«mpr─â╚Ötie (din nou) venin peste tot.

Submarinul face implozie dac─â se scufund─â prea mult.

Cel mai nasol lucru ce i se poate ├«nt├ómpla unui submarin este s─â se scufunde prea mult ╚Öi s─â fac─â implozie datorit─â presiunii uria╚Öe ce exist─â ├«n ad├óncuri (cel mai nasol lucru ce se poate ├«nt├ómpla unui echipaj este s─â r─âm├ón─â pe fundul apei, ├«n via╚Ť─â, a╚Ötept├ónd s─â se termine rezervele de oxigen f─âr─â a putea fi salva╚Ťi). Totu╚Öi de pu╚Ťine ori c─âpitanul ├«╚Öi trimite submarinul ├«n ad├óncuri risc├ónd s─â fac─â implozie ÔÇô marea majoritate a acestor cazuri au fost cauzate de defec╚Ťiuni sau urm─âri ale unor b─ât─âlii din ad├óncuri. Omul submarin ├«ns─â exploreaz─â ad├óncurile ╚Öi ├«ntunericul f─âr─â a con╚Ötientiza pericolul iminent al imploziei. Degeaba ├«i spun prietenii, cuno╚Ötin╚Ťele, uneori chiar ÔÇ×du╚ÖmaniiÔÇŁ (mult spus du╚Ömani, cei percepu╚Ťi ca du╚Ömani ÔÇô ├«n realitate oamenii ├«╚Öi tr─âiesc vie╚Ťile bine-merci) c─â este momentul unei pauze ÔÇô nu nene, omul submarin accelereaz─â. Se ceart─â ╚Öi mai mult, bate apa ├«n piu─â cu teoriile lui, cu conspira╚Ťiile ce au loc ├«n jurul lui, se victimizeaz─â c─â este abuzat ╚Öi batjocorit (c├ónd repet, ├«n jurul lui via╚Ťa continu─â bine-merci).

Submarinul te poate trage după el.

Orice nav─â care se scufund─â poate trage dup─â ea alte ambarca╚Ťiuni dac─â ele sunt legate de ea. Un submarin poate avea diverse echipamente de salvare a echipajului ÔÇô capsule, costume speciale ÔÇô dar ╚Öi ele pleac─â ├«n ad├óncuri c├ónd submarinul se ├«ndreapt─â spre implozie. Similar exist─â riscul pentru cei care ├«ncearc─â s─â salveze un om submarin s─â se trezeasc─â tras de acesta ├«n ad├óncurile pline de ├«ntuneric ale existen╚Ťei sale. Din p─âcate pentru omul submarin, oamenii ra╚Ťionali se prind de acest lucru ╚Öi rup leg─âturile ├«nainte ca implozia s─â ├«i afecteze. De aceea oamenii submarini r─âm├ón tot mai singuri ├«n timp ╚Öi acest lucru le afecteaz─â ╚Öi mai mult scufundarea.

Exist─â ajutor specializat.

De la un anumit moment, cei dragi ÔÇô familie, prieteni, iubi╚Ťi/iubite ╚Öi cunoscu╚Ťii nu mai au cum ajuta. Este nevoie de terapeu╚Ťi experimenta╚Ťi care s─â lucreze cu omul submarin pentru a-l aduce din nou la suprafa╚Ť─â. Da, pandemia ne-a lovit grav pe to╚Ťi, psihic ne-a afectat pe to╚Ťi ╚Öi este momentul s─â recunoa╚Ötem c─â avem nevoie de ajutor. Dar aceast─â recunoa╚Ötere trebuie s─â vin─â din interiorul nostru, acolo unde lumina lumineaz─â ├«n ├«ntuneric ╚Öi ├«ntunericul nu o cuprinde.

2 comentarii Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De-a lungul carierei mele am cunoscut multe persoane care au talentul de a se sabota singure, de a-și tăia singure craca de sub picioare râzând dement.

    Punge╚Öti, Ro╚Öia Montan─â, laserul de la M─âgurele…

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.